Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanı yayına çıktığı andan itibaren millet duruma el koydu" derken, gözleri doldu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dün akşam CNN Türk’te, darbe girişiminin olduğu geceyi anlattı. İkinci, bir darbe girişimi tartışmalarına ilişkin Kalın, "OHAL, günlük hayatı etkilemeyecektir. Biz bir darbe atlattık. Bu belayı def etmek için bir takım ekstra hukuki müeyyideleri uygulamaya sokmak zorundadır. Şu anda böyle olağanüstü bir durum ile karşı karşıyayız. Bir darbe püskürtülmüştür. Darbe sonrası atılması gereken adımlar var. Bir başka darbe girişimi ya da bu darbeyi planlanmış olanların bir başka kamikaze hareketine karşı atılması gereken adımlar vardır. Bunlardan her şey beklenir. Sokakta kendi vatandaşına silah çevirmiş asker üniformalı teröristlerden her şey beklenir. Hele ki Fethullahçı Terör Örgütü’ne mensup bu dinen de ahlaken de zihnen de sapık bu adamlardan her şey beklenir. Açıklamalarında gördünüz. Bu adamlardan her şey beklenir. Büyük bir darbe yediler. İlk darbeyi 17- 25 Aralık’tan sonra yediler. Bunların temizlenmesi için devam eden bir süreç vardı" diye konuştu.

"OLAY ÇOK BAŞKA YERE GİDECEKTİ"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 15 Temmuz darbe girişimini anlatırken zaman zaman duraksayıp duygulanarak, "O cesareti, kahramanlığı gösterip sokağa çıkmasaydı, olay çok başka bir yere gidecekti. Bütün dünya Cumhurbaşkanımızı ilk kez orada gördü" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve yeni güvenlik önlemlerine ilişkin bir soruya Kalın, "Kapsamlı güvenlik tedbirleri yeniden gözden geçiriliyor. Cumhurbaşkanımızın korunması çok önemli bütün tedbirle alındı. Alınmaya devam ediliyor. Muhafız Alayı elbette güvenlik noktasında bir kez daha değerlendirilir. Cumhurbaşkanımızın bu konuda bazı düşünceleri olabilir. Olgunlaştığı zaman karar haline gelir paylaşırız" diye yanıt verdi. "TSK’nın Savunma Bakanlığı’na bağlanması gündemde mi?" sorusuna Kalın, "Konuşulan şeylerden birisidir bu" dedi.

MİT
Kalın, MİT’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a haber verip vermediği konusuyla ilgili soruya, "Genelkurmay kendi sürecini analiz edip raporluyor. Bugün de bir açıklamaları oldu zaten detaylı. O süreçte de zaten MİT’in istihbaratı söz konusu. MİT Cumhurbaşkanımız’a bir bilgi arz ederken bunun temelli, altının dolu olması lazım. MİT’le Genelkurmay çalışma yaparken, bunlar deşifre olduklarını anlıyorlar ve darbeyi erkene alıyorlar" cevabını verdi. Kalın, "O gece insanın aklına gelebilecek en son şeylerden birisini yaşadık. Tablo netleşmeye başlayınca Sayın Cumhurbaşkanımız’la görüştük talimatlarını istedik. O da halkın sokağa çağrılmasını istedi" dedi.

OHAL
Kalın, OHAL, konusunda ise "OHAL, günlük hayatı etkilemeyecektir. Biz bir darbe atlattık. Bu belayı def etmek için birtakım ekstra hukuki müeyyideleri uygulamaya sokmak zorundadır. Şu anda böyle olağanüstü bir durum ile karşı karşıyayız. Bir darbe püskürtülmüştür. Darbe sonrası atılması gereken adımlar var. Bir başka darbe girişimi ya da bu darbeyi planlanmış olanların bir başka kamikaze hareketine karşı atılması gereken adımlar vardır. Bunlardan her şey beklenir. Sokakta kendi vatandaşına silah çevirmiş asker üniformalı teröristlerden her şey beklenir. Hele ki Fethullahçı Terör Örgütü’ne mensup bu dinen de ahlaken de zihnen de sapık bu adamlardan her şey beklenir. Açıklamalarında gördünüz. Bu adamlardan her şey beklenir. Büyük bir darbe yediler. İlk darbeyi 17- 25 Aralık’tan sonra yediler. Bunların temizlenmesi için devam eden bir süreç vardı" dedi.
(İHA)