Koltukların konforu ve çalışma ortamına uygunluğu çalışanların verimi için çok önemlidir. Yanlış tercih edilen ofis koltukları boyun, sırt, bel ve omuz ağrılarına yol açabilmektedir. Aynı zamanda doğru tercih edilen ofis koltukları çalışanların verimini artırmaktadır. Bu nedenle işverenlerin çalışma koltuğu seçimi yaparken dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

Çalışma Koltuğunun Yüksekliği

En ideal çalışma koltuklarının genişliği 45-50 cm olması gerekmektedir. Çalışanların otururken ayaklarının yer ile temas etmesi durumundayken bacaklar ile çalışma koltuğu arasında 2-3 cmlik bir mesafe olması gerekmektedir. Bu mesafe daha fazla ya da daha az ise çalışma koltuğunun yükseklik ayarının değiştirilmesi gerekmektedir.

Çalışma Koltuğu Oturma Yeri Derinliği

İdeal çalışma koltuğunun oturma yeri derinliğinin vücudunuza uygun olması gerekmektedir. Bunun için sırt ve bel bölgesi çalışma koltuğuna tam olarak dayandırıldığında çalışma koltuğunun önü ile diz bölgesinin arkası arasında yaklaşık 5-7 cm genişliğinde bir mesafe olması gerekmektedir. Bu genişlik vücut rahatlığı için büyük önem arz etmektedir. Bu mesafe doğru ayarlanmaz ise çalışma koltuğunun çalışanların bacaklarının arkasını sıkıştırarak o bölgeden geçen sinirleri etkiler ve bu da bacaklarda uyuşukluklara neden olur. Eğer çalışma koltuklarında bu mesafe yoksa bacaklarda uyuşukluklar ile karşılaşmamak için beli destekleyen bir yastık kullanılabilir.

Çalışma Koltuklarında Bulunan Sırt Desteği

İdeal çalışma koltuklarının arka kısmı 30-50 cm genişliğinde olmalıdır. Ayrıca çalışma sandalyelerinin arka kısmında beli destekleyecek bir bölüm bulunması gerekmektedir. Böyle bir bölüm yok ise bel ağrısı gibi sıkıntılar yaşamamak için bel yastığı kullanılması gerekmektedir. Çalışma koltuklarını kullanırken çalışanların omurgalarının şekli korunmalı ve çalışma koltukları bu şekilde tasarlanmalıdır. Bu şekilde bir çalışma koltuğu kullanan çalışanlar herhangi bir ağrı çekmez ve işveren için verimli çalışmalar gerçekleştirebilir.

Çalışma Koltukların Bulunan Kol Destekleri

Çalışma koltuklarında bulunan kol desteleri omuzları ve kolları destekleyecek şekilde olmalıdır. Çalışanların kol kısımlarının gövdesine paralel bir şekilde konumlanması gerekmektedir. Çalışma koltuklarının kol ve dirsek kısmının çalışanların vücut tiplerine göre ayarlanabilmesi gerekmektedir.

Çalışma Koltuğu Ayakları

Çalışanların rahat hareket edebilmeleri için çalışma koltuklarının hareket edebilmesi gerekmektedir. İdeal bir çalışma koltuğunda 6 adet tekerlek bulunmalıdır. Bu tekerlekler sayesinde çalışma koltukları rahatça hareket edebilecek ve çalışanlar istedikleri yöne rahatça dönebilecektir. Özellikle çekmece ya da dolaplara ulaşmak isteyen çalışanlar bu sayede zorlanmayacaktır.

Sonuç olarak çalışanların verimli bir şekilde çalışabilmesi için çalışma koltuklarının kalitesi çok önemlidir. Çalışanlarından verim almak isteyen işverenlerin onlar için en uygun çalışma koltuklarını araştırır ve en ideal çalışma koltuklarını satın alır. Böylelikle hiçbir çalışan bel, sırt, bacak ve omuz ağrısı çekmez.