Çeyiz hazırlayanların en iyi bildiği şey iğne oyaları, oya örnekleri, patik modelleri, havlu işlemeleri gibi konularla ilgilidir. Üzerlerindeki ilgi azalsa da hala oya örneklerinin, patik modellerinin, iğne oyalarının meraklıları vardır. Bunlar olmadan çeyiz düşünemeyen insanlar bu kültürü yaşatmaya devam etmektedir. İğne oyası önceden sadece çeşitli malzemelerin kenar işlemeleri için kullanırken; günümüzde daha farklı şekillerde kullanılmaya başlanmıştır. İğne oyasıyla yapılan modelleri broş, tesbih ucu gibi farklı şekillerde kullanabilirsiniz.

Gonca Çiçeği Yapımı

Öncelikle goncanın dal ve yapraklarını yapmaya başlayın. Dalı parmak üstünden ipi dolayarak; ipin üstüne 6 zürafa yapın. Boruyu 10 sıra kadar çıkın ve yaprak yapmaya başlayın. Borunun 10.sırasına gelince ipi geriye düğün atın. 2 zürafa üstünden ve 2 zürafa içinde 3 adet zürafa yapın. Sağdan ve soldan artırarak 4 sıra çıkın. Toplamda 7 sayı olunca eksiltme yaparak 1 zürafa kalana dek devam edip bitirin. Diğer yaprağı da aynı şekilde yapın ve bitirin. Artık gonca yapımına başlayabilirsiniz. Parmak üstünden ipi dolayarak 6 tane zürafa yapın. İpi böyle büzün ve bir sıra daha zürafa yapın. Parmaklarınızla zürafaları sıkarak boru şeklini verin. Burada 8 sıra çıkın ve boruyu sonra da 2 zürafa üzerinden 4 zürafayı yapın. 1 sıra daha sağdan ve soldan artırın. 2.sırada toplamda 5 zürafa olacak ve 3.sırada ortadan ve sağ taraftan artırma yapın ve 3 sıra daha çıkın. Toplamda 11 zürafa olacak. Artırmaya son verin ve 5 zürafa kalana dek eksiltin. Yaprağı da aynı şekilde hazırlayın. Farklı renkteki ikinci ipi iki kat olacak şekilde hazırlayın. İpi kenarından tutturun ve diğer iple düğüm atıp zürafa yapın. Goncanın her gözüne zürafa yapın ve yaprak kenarlarını doldurun. Orta tomurcuğu yapmak için ipi 10 sıra dolayın ve altından birkaç düğüm atın. Bunu goncanın içine yerleştirin.

Zil Yapımı

Parmak üzerinden fazlalık ip bırakarak düğüm yaparak işe başlayın. İpin üzerinden 13 zürafa hazırlayın ama zürafaların biraz uzun olmasına dikkat edin. Solda kalan fazlalık ipi sıkın. Böylece örnek büzüşmüş olmalı. Sağdaki ipi ilk attığınız iple birleştirin ve zürafa yaparak dönün. Parmaklarınızla pipatları büzerek elinizle zürafa yapın. İpi çok gevşek bırakmadan sıkıca dönün ki oval şekil verebilin. Daha sıkı zürafalar yapın ve 13 sıra kadar dönün. 11.sıradan sonra zürafaları daha gevşek yapın. 13 sıra bitince her zürafa için yelpaze kenarı uçları örneğinde olduğu gibi çevrelerini dönün. Diğer zilleri de aynı ölçülerde yaparak bitirin.