ÇORUM (AA) - Çorum'da, tehdit ve hakaret iddiasıyla hakkında soruşturma açılan kişi, Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği kapsamında ihtiyaç sahibi 30 öğrenciye ayakkabı hediye ederek ceza almaktan kurtuldu.

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, ceza yargılamasına alternatif bir çözüm yolu olan uzlaştırma uygulamasıyla adalet sistemi çerçevesinde suç dolayısıyla oluşan zararın giderilmesinin sağlamaya çalışıldığı ve failin cezalandırılmasına rağmen mağdurun, hala mağdur durumda olmasının ve faile husumet beslemesinin önüne geçilmesinin de amaçlandığı belirtildi.

Çorum'da yıl içerisinde 2 bin 604 dosyanın uzlaştırmacılara verildiği, bu dosyaların bin 274'ünün olumlu sonuçlandığı ifade edilen açıklamada, halen 350 dosyada uzlaştırma işlemlerinin sürdürüldüğü dile getirildi.

Uzlaşmanın, suçtan mağdur olan kişinin, suç şüphelisi ile anlaşması sonucunda ceza yargılamasını sona erdiren hızlı, etkin ve çabuk sonuç almayı sağlayan alternatif bir çözüm yöntemi olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Uyuşmazlıkların uzlaşma ile sonuçlandırılması sayesinde mahkemelerin iş yükü azalmakta, mağdurun zararının kısa sürede giderilmesi nedeniyle adalete olan güven artmaktadır. Suçun faili açısından ise ceza ve tazminat davalarıyla uğraşmamak, hapis ya da para cezası ile karşı karşıya kalmamak ve sabıkasızlık durumunun devamını sağlamak gibi yararları olduğu gözlemlenmiştir. Tarafların anlaşması halinde uyuşmazlıklar sosyal sorumluluk projelerinde yer alınması suretiyle de sonuçlandırılabilmektedir. Bu durumun mağdur ve fail üzerinde psikolojik açıdan olumlu etkileri olduğu görülmüştür."

- Uzlaşarak ceza alma ihtimalinden kurtuldu

Bu arada, aralarında anlaşmazlık bulunan iki kişi, uzlaştırma sayesinde ihtiyaç sahibi çocukların yüzünü güldürdü.

Müşteki S.G.A'ya hakaret ettiği ve tehditte bulunduğu iddiasıyla A.K. hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma konusunun suçun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği hükümlerine göre uzlaştırmacı görevlendirildi.

Uzlaştırmacı tarafından yürütülen müzakereler sonunda S.G.A'nın, ihtiyaç sahibi çocuklara bin lira tutarında kıyafet alınması şartı A.K. tarafından kabul edildi. Çalışma sonucunda Çorum Bahçelievler İlkokulu Rehberlik Servisi tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi 30 öğrenci için A.K. tarafından alınan kışlık bot, uzlaştırmacı tarafından okul idarecilerine teslim edildi.

Uzlaşma sayesinde yargılanmaktan ve yargılama sonucunda ceza alma ihtimalinden kurtulan şüpheli A.K, sosyal bir sorumluluğu yerine getirerek ihtiyaç sahibi çocukların yüzünü güldürdü.