DÜZCE (AA) - "II. Yükseköğretimde Kadın Liderliğini Geliştirme, Güçlendirme Eğitimi ve Mentorluk Programı", törenle başladı.

Türkiye Üniversite Liderlik İyileştirme Programı (TULİP) tarafından organize edilen, Düzce Üniversitesi (DÜ) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinliğe yurt içi ve dışından birçok akademisyen katılıyor. 

DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, üniversitede düzenlenen açılış töreninde, programla kadınların yükseköğretimde liderlik pozisyonlarına daha fazla aday olmalarını teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi. 

Amaçlarının kesinlikle sayısal üstünlük olmadığını vurgulayan Şerifoğlu, "Hep beraber, el ele vererek, kadınların kullanılmayan kapasitelerinin değerlendirildiği, daha verimli, etkin ortamları yaratmak istiyoruz" dedi. 

Türk yükseköğretim alanının kadınlar açısından çok parlak olduğunu kaydeden Şerifoğlu, "Ülkemizde kadın öğrenci, kadın akademisyen ve kadın profesör oranları çok hızlı büyümüş. Avrupa Birliği'nde bulunan 27 ülke ile Türkiye'nin yükseköğretiminde bulunan kadınların oranları karşılaştırıldığında bizdeki oranlar Batı'ya göre son derece iyi" değerlendirmesinde bulundu. 

"Dünya, daha iyi bir yer olacaksa bu, kadınların çabasıyla olacaktır" diyen Şerifoğlu, "Biz bu programı Türkiye'nin farklı illerine götürmek ve bakanlıklarla iş birliği sağlayarak kadının yükseköğretimdeki yerini arttırmak istiyoruz" ifadesini kullandı. 

Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu da ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanda daha da güçlenmesi için nüfusun yarısını oluşturan kadınların hayatın tüm alanlarına daha etkin katılması gerektiğini vurguladı. 

Türkiye'de son 12 yılda kadınların güçlenmesi amacıyla atılan sağlam, kararlı ve istikrarlı adımlar olduğuna dikkati çeken Ustaoğlu, "Atılan bu adımlar, cinsiyete dayalı uluslararası ve ulusal göstergelerin hızla değişmesine sebep olmuştur. Tüm yasalarda kadın-erkek eşitliğini esas alan düzenlemeler yapıldı. Eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında önemli ilerlemeler sağlandı" şeklinde konuştu. 

"Kadınların toplumsal hayata katılımlarının önemli göstergelerinden birisi de yetki ve karar mekanizmalarında yer almalarıyla bağlantılıdır" diyen Ustaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kadınların toplumda yerlerini güçlendirmek ve ekonomide hak ettikleri yeri almalarını sağlamak, gerek kamuda gerekse özel sektörde yetki ve karar mekanizmalarında yer almalarıyla doğru orantılıdır. Bakanlığımız, uluslararası ve ulusal kuruluşlarla, üniversitelerle kadınların iş hayatında, karar alma mekanizmalarında daha etkin olmaları, iş ve aile hayatını uyumlu hale getirmeleri için çeşitli etkinlikler yürütmektedir. Bu doğrultuda düzenlenen etkinliğin ülkemizde yaygınlaşmasını arzu ediyoruz"

Açılış töreninin ardından Akçakoca ilçesindeki otele geçen katılımcılar, iki gün sürecek etkinlikte altı oturum gerçekleştirecek.