ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde dünyaya gelen 2 bacaklı buzağı görenlerin ilgisini çekiyor.

İlçeye bağlı Dedeler köyünde yaşayan Kenan Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahırına girdiğinde doğum yapan ineğin yanındaki iki bacaklı buzağıyı almaya çalışırken şaşkınlık yaşadığını söyledi.

Yıllardır hayvan beslediğini ve ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını anlatan Okur, "Hayvan kendiliğinden doğum yapmış. 'Dana mı yoksa düve mi?' diye bakmak istedim. Ayaklarından kaldırmak isterken, ön ayaklarının olmadığını gördüm. Şaşırdım ve hemen veterineri aradım" dedi.

Okur, dün dünyaya gelen yavruyu biberonla beslemeye çalıştıklarını anlatarak, ne yapacaklarını bilemediklerini, yaşatabildikleri kadar yaşatmak istediğini dile getirdi.

Buzağının bu şekilde yaşamasının zor olduğunu belirten Okur, "Annesi, doğduğunda tüm annelerin yaptığı gibi yavrusunu yaladı, kalkmak istiyor ama kalkamıyor" dedi.

Veteriner Hüseyin Demircan ise iki ayaklı hayvanın doğmasından dolayı şaşkınlık yaşadıklarını belirterek, bölgedeki hayvanlardaki sakat doğum oranının yüzde 20-25 civarında olduğunu söyledi. Bunun nedeninin "akabane" ismi verilen hastalık olduğunu söyleyen Demircan, şunları kaydetti:

"Bu hastalık ırmağa yakın köylerdeki hayvanlarda daha fazla görülüyor. Gelişimini tamamlayamayan buzağı anne karnında ölüyor veya sakat doğuyor. İlginç bir doğum olayı diyebiliriz. Biz hayvan sahibine tedaviyle ilgili bilgilendirme yaptık. Çok yoğun bir tedavi uygulanması gerekiyor. Buzağı gün geçtikçe kilo alacağı için yatalak yaraları oluşacak ve hayvan böylelikle daha fazla acı çekmeye başlayacak. Sonuçta kararı hayvan sahibi verecek."