KARABÜK (AA) - Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından şarbon ve hayvansal hastalıklarla ilgili açıklama yapıldı.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde kamuoyunda başta şarbon olmak üzere hayvansal hastalıklarla ilgili bilgi kirliliği oluştuğuna dikkat çekildi.

Şarbonun, enfekte otçul hayvanlara ait et ve diğer ürünlerle temas eden insanlara bulaşan "Bacillus anthracis" isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığı olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastalığın insandan insana bulaşması çok nadir görülür. Hastalık en sık deride, nadiren akciğer ve bağırsaklarda görülmektedir. Temastan ortalama 5-7 gün sonra ortaya çıkmakta, küçük, ağrısız, kaşıntılı bir kabarıklık şeklinde başlayıp ortası siyah bir ülser haline dönüşmekte, tabloya ateş, baş ağrısı ve halsizlik eşlik edebilmektedir. İlimizde, sağlık kurumlarımızda şarbon şüphesiyle başvuran kişilerin muayene, tetkik ve tedavileri yapılabilmekte olup, halen şarbon teşhisi konmuş ve takibi yapılan hasta bulunmamaktadır. İlimizde yapılan tetkiklere ilave olarak şüphe duyulan vakalardan alınan numuneler Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne bağlı Ankara Merkez Laboratuvarına da gönderilmektedir. İlimizde tüketime sunulan tüm etler onaylı mezbahanelerde veteriner hekim kontrolünde kesimi yapılarak veteriner sağlık raporuyla diğer işletmelere sevk edilmektedir. İşletmeler İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından sürekli ve düzenli denetime tabi tutulmaktadır. Bu denetimlerde gerek görüldüğünde veya şikayet durumunda numuneler alınarak Gıda Kontrol Laboratuarlarına analize gönderilmektedir. Bu güne kadar alınan numunelerden insan sağlığını tehdit edecek şarbon veya halk sağlığını etkileyecek hastalıklarla karşılaşılmamıştır."