TRABZON (AA) - Trabzon'un Yomra ilçesinde, yapımı süren inşaatın bodrum katına inerken düşen su tesisatçısı ile olayda yüzde 80 asli kusurlu bulunan işverenler, uzlaştırmacının araya girmesiyle anlaştı, işçi 15 bin lira alacak.

Alınan bilgiye göre, 10 Nisan 2013'de ilçenin Kaşüstü Mahallesi'nde bir inşaatta su tesisatı ustabaşısı olarak çalışan H.T. inşaatın bodrum katına inerken ortamın karanlık olması sebebiyle boşluğa düşüp ağır yaralandı.

Vücudunda kırıklar oluşan H.T, tedavisinin tamamlanmasının ardından, inşaatta aydınlatma yapmayan işverenler hakkında Trabzon Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

İnşaatın asıl yetkilisi S.A. hakkında da "taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olmak" suçundan soruşturma başlatıldı. Şüpheli sıfatıyla savcılıkta ifadesi alınan S.A. inşaata ait su tesisatını taşeron bir şirketin yaptığını, H.T'nin de bu şirkette çalıştığını beyan ederek, suçsuz olduğunu savununca aynı suçtan taşeron inşaat şirketi yetkilileri H.M. ile Y.K. hakkında da soruşturma açıldı.

H.M. ve Y.K. da savcılıktaki ifadelerinde suçlamaları kabul etmeyerek, olaydan bodruma inerken eline fener almayan H.T'nin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Savcılıkça bu süreçte olayla ilgili olarak aldırılan Adli Tıp Kurumu Raporu'nda "su tesisatçısı H.T'nin vücudundaki kemik kırıklarının hayat fonksiyonlarını ağır derecede etkileyecek nitelikte olduğu" belirtildi.

- Bilirkişi raporu: "Olayda işverenler asli, tesisatçı tali kusurlu"

Soruşturma çerçevesinde hazırlanan bilirkişi raporunda ise "asıl işveren ile alt işverenin inşaatta ışıklandırma ve aydınlatma tedbiri almadıkları, çalışma bölgesindeki boş alanların korkuluklarla çevrilmediği ayrıca çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlayacak eğitim ve bilgilendirmeleri yapmadıkları gerekçesiyle yüzde 80 asli kusurlu oldukları, şikayetçi H.T'nin de elinde herhangi bir aydınlatma tertibatı olmaksızın karanlık bir yere gitmesi sebebiyle yüzde 20 tali kusurlu olduğu tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu raporlar ve alınan ifadelerden yola çıkıp 3 yıldır süren soruşturmayı tamamlayarak S.A, H.M. ve Y.K. hakkında "taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olmak" suçundan iddianame düzenlemeye hazırlanan cumhuriyet savcılığı da Trabzon'da bir süre önce uygulaması hızlandırılan "uzlaşma uygulaması" kapsamında taraflara uzlaşma teklifinde bulundu.

Şikayetçi H.T. ile şüpheliler S.A, H.M. ve Y.K'nin uzlaşma teklifini kabul etmeleriyle savcılıkça tarafların uzlaşması için hukuk bilgisi olan uzlaştırmacı görevlendirildi. Uzlaştırmacı tarafından bir araya getirilen taraflardan H.T, asıl işveren yetkilisi olan S.A'nın kendisine 15 bin lira vermesi halinde uzlaşabileceğini söyleyince S.A. bu şartı kabul ederek H.A'ya 15 bin lira verdi.

Cumhuriyet Savcılığı da tarafların uzlaşmasıyla soruşturmada "takipsizlik kararı" verince zanlılar hakkında dava açılmadı.