RİZE (AA) - İran'ın Maku şehri Valisi Şahin Alizadeh, beraberindeki heyetle Rize'de çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen 4. Ekonomik İşbirliği anlaşması kapsamında kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Maku Valisi Alizadeh, Maku Şehri Seçim İşleri Genel Müdürü Ali Müstefevi, Maku Başsavcısı Muhammed Alipour, Belediye Başkanı Menucehr Ferzi, Bazerhgan Belediye Başkanı Yousef Hatemi ve beraberindeki iş adamlarından oluşan 20 kişilik heyet, Rize Valiliğini ziyaret etti.

Heyeti makamında kabul eden Vali Ersin Yazıcı, ziyaretlerle başlatılan ilişkilerin iyi noktaya geleceğine inancının tam olduğunu belirterek, "Rize ve Maku şehirleri arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi bakımından bu tür çalışma ve ziyaretleri önemsiyoruz. Umuyoruz ki bu ilişkiler daha sonra somut olur ve ticari noktalara taşınır. Rize çay tarımı potansiyeli bakımından önemli bir şehir. Rize'nin uluslararası ticaretin kavşak noktası olacağını düşünüyoruz. Kültürel ve doğal özellikler bakımından da oldukça zengin bir kenttir. Turizmi geliştirme konusunda önemli gayretlerimiz var" dedi.

Kültürel ve ekonomik işbirliği, ortaklıkları canlandırmak amacıyla bir gezi düzenlediklerini aktaran Maku Valisi Şahin Alizadeh ise "Komşularımız içerisinde Türkiye Cumhuriyeti bizim için çok özel statüde olan bir ülkedir. Hem komşu olmamız hem de derin tarihi ilişkilerimizin yanı sıra tarih içerisinde dost ve kardeş olarak kaldığımız tek ülke olmamızdan dolayı Türkiye Cumhuriyetini dost ve kardeş olarak görüyoruz. Türkiye ile İran'ın cumhurbaşkanları tarafından imzalanan anlaşmanın hedefi iki ülkenin ticaret kapasitesinin 30 milyar dolara çıkarılmasını amaçlamaktadır. Bu anlaşma ve hedef doğrultusunda İran'ın ticari potansiyeli en yüksek bölgesi olan Maku Serbest Bölgesi'nin iş adamları ile oluşturduğumuz heyet karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla buradayız" diye konuştu.

Maku'da ticaret ve sanayi bölgesinin  çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Alizadeh, "Ticaret ve sanayi bölgemiz üç şehri içine almaktadır. Buradaki potansiyeli çok iyi değerlendirerek canlandırmayı hedefliyoruz. Bu  potansiyel içerisinde çok cezbedici unsurlar olarak kaliteli ve çok ucuz iş gücünün yanı sıra  çok uygun fiyata enerji, doğalgaz, petrol bulunmaktadır. Serbest bölgemizdeki avantajlı durumları hep birlikte değerlendirmek istiyoruz. Dost, kardeş ve komşu  olarak gördüğümüz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sanayicilerini, iş adamlarını ülkemize davet ediyoruz. Bu imkanları hep birlikte kullanarak bölgenin  ekonomisini daha da genişletelim, katkı sağlayalım" dedi.

Heyet, daha sonra Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap'ı makamında ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu. Ardından Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu'nu ziyaret eden heyet meclis toplantısına katılarak, İran ve türkiye ilişkileri hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Karamehmetoğlu, burada yaptığı konuşmada, yapımı devam eden Ovit Tüneli'nin İran ve bölge ticareti için önemli bir yere sahip olduğunu, Rize Limanı ile birlikte Lojistik Merkezin yapılması ile Rize'nin İran'in dünya pazarına açılması için önemli bir geçiş kapısı olacağını söyledi.