CV olarak da adlandırılan bu özgeçmiş, iş başvurusu yaptığınız kurum ve kuruluşların sizin hakkınızda bilgi edinmesini sağlar. İşe alıp almama kararını, hazırlanan bu CV fazlasıyla etkiler. Dolayısıyla CV hazırlarken son derece dikkatli olunmalı ve püf noktalara dikkat edilmelidir. Peki, iş başvuruları için etkili bir CV nasıl hazırlanır

Etkili Bir CV Nasıl Hazırlanır?

CV ile özgeçmiş benzer anlamlar taşır. Ancak bunu oluştururken geçmişinizdeki eğitimleri ve başarıları sıralamanın dışında, kendi reklamınızı yapmanız gerekir. CV, sizin iş bulma noktasındaki en önemli silahınızdır.

CV hazırlarken, içerisinde bulunması gereken bilgiler vardır. Bunlar eksik olduğunda, karşı tarafından sizinle ilgili düşüncelerinde bazı olumsuzluklar gelişebilir. Söz konusu bilgiler şunlardır:

İsim ve soy isim

İletişim bilgileri

Eğitim durumu

İş tecrübesi

Başarılar

Referanslar

Hobiler

İş görüşleri

Buradaki bilgileri, doğru ve anlaşılır bir şekilde aktarmak çok önemlidir. Özgeçmişinizi okuyan kişiler, yazdıklarınızı kısa sürede anlamalıdır. Lafı dolandırmadan, kendinizle ilgili net bilgiler vermeniz gerekir. Ayrıca son bölümlerde, ilgili iş sektörüne ilişkin görüş ve önerilerinizden oluşan küçük bir bölüm ekleyebilirsiniz. Böylece karşı tarafı etkileme şansı oluşturmuş olursunuz.

Bir CV içerisinde olması gereken temel bilgiler yukarıda yer almaktadır. Bu aşamada ise CV hazırlananın püf noktalarına değinelim. CV hazırlarken, aşağıdaki hususları mutlaka dikkate alın.

A4 kağıda, “Times New Roman” ya da “Arial” gibi kolay okunabilen yazı tipi ile yazılmalıdır.

Yazıların büyüklüğünün 11 veya 12 punto olması gerekir.

Paragraflar uzun olmamalı ve okuyan kişiyi sıkmamalıdır.

CV uzunluğu en fazla 2 sayfa olmalıdır. Ancak akademik CV söz konusu ise özgeçmiş uzunluğu daha fazla olabilir.

Yazının tamamında birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzı kullanılmalıdır. Yazı içerisinde bu kural değiştirilmemelidir.

İmla hatası olmamalı ve kelime ya da cümlelerin altı çizilmemelidir.

Gereksiz bilgiler içermemelidir.

Ters kronolojik sıralamaya göre düzenlenmelidir.

Eğer fotoğraf eklenecek ise takım elbiseli olanlar eklenmelidir. Ayrıca fotoğraflar net olmalıdır.

Burada bahsedilen basit kurallar, hazırlamış olduğunuz CV’nin çok etkili olmasını sağlayacaktır.

Etkili Bir CV Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Etkili bir CV için belirli bir düzenin olması gerekir. Bu düzen sayesinde, CV’nizi okuyan kişi sizinle ilgili çok daha net bir görüş oluşturacaktır. Bu düzene ilişkin sıralama ve diğer detaylar ise genel olarak şu şekildedir:

Kişisel Bilgiler

Özgeçmişin en üst bölümünde kişisel bilgileriniz olmalıdır. Adınız, adresiniz, iletişim bilgileriniz ve fotoğrafınızı bu bölüme eklemelisiniz. Ayrıca doğum tarihi ve medeni durumunuzu da yine bu bölüme ekleyebilirsiniz. Böylece özgeçmişinizi okumaya başlayan kişi, kişisel bilgilerinizle merak ettiği bütün soruların cevaplarını burada bulacaktır.

Kariyer Hedefi

İş başvurularındaki “Neden seni seçelim?” sorusunun cevabını burada verebilirsiniz. Kariyer hedefinizi net bir şekilde ortaya koymalı ve amaçlarınızı açıklamalısınız. Bu bölümün son derece etkili olması gerekir.

Eğitim Bilgileri

Mezun olduğunuz okulları ve aldığınız diğer eğitimleri (sertifikaları) ayrı alt başlıklar halinde yazabilirsiniz. Bu noktada ters kronolojik sıra kullanmaya özen gösterin. Bunlara ek olarak üniversite eğitimindeki not ortalamalarınızı ve aldığınız dereceleri de ekleyebilirsiniz. Özellikle yeni mezunsanız, bu bilgiler karşı taraf için fikir verici olacaktır.

İş Tecrübesi

İşverenlerin önemli bir kısmı, iş deneyimine fazlası ile önem verir. Bu alana geçmişte yaptığınız işleri ve stajları ters kronolojik sıra ile yazmanız gerekir. İş ve stajdaki başarılarınızı vurgulayarak, öne çıkarmayı asla unutmayın.

Ek Beceriler

Eğitiminiz ve sahip olmanız gereken yeterlilik dışındakileri bu bölümde belirtmelisiniz. Bildiğiniz yabancı diller, kullanabildiğiniz bilgisayar programları ve bunlara benzer becerileri net bir şekilde aktarmalısınız. Yabancı dile ilişkin bilgi verirken, hangi seviyede olduğunuzu eklemeyi unutmayın.

Referanslar

CV’nizin son bölümüne referanslarınızı eklemeniz gerekir. Birkaç referans eklemeniz, size avantaj sağlayacaktır. Stajyer olarak çalıştığınız yerdeki yöneticiniz ve okuldan bir hocanızın referanslarını ekleyebilirsiniz. Bunların haricinde referanslarınız var ise onları da eklemelisiniz. Bu noktada bilmeniz gereken en önemli detay, referans gösterdiğiniz kişilere önceden haber vermeniz olmalıdır. Ayrıca referans gösterecek kimse yok ise bu bölümü CV’den çıkarın.

Döküman Düzeni

Etkili bir CV için görseller çok önemlidir. Her bir dökümana özel format ayarlamak gerekir. Örneğin, CV gönderirken genellikle PDF formatı tercih edilirken görsel bilgi gerektiren durumlarda ise JPEG veya PNG formatları daha uygun olacaktır. Bu detaya dikkat etmeniz sizin titiz biri olduğunuzu gösterecek ve olumlu bir izlenim uyandıracaktır. Bu noktada dosyaları dönüştürmenin önemi büyüktür. Görüntü dönüştürmek için gerektiğinde reaConverter görüntü dönüştürücü gibi araçlarla işlerinizi birkaç saniye içinde halledebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen bilgileri dikkate alarak hazırlayacağınız bir CV, size istediğiniz sonuca götürecektir.