Ülkemizde son yıllarda işsizlik rakamlarında ciddi artışlar gözlemleniyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılı itibariyle yüzde 13 seviyelerine çıkmış durumda. Bu yüzdenin anlamı ülkemizde 4 milyonu aşkın kayıtlı işsiz mevcut. Hal durum böyle olunca gençler kariyer planlaması yaparken istihdam oranı yüksek mesleklere yönelmeyi tercih ediyorlar. Bu sayede de mezun olmalarının ardından iş bulma oranlarını arttırmayı düşünüyorlar. Peki bu meslekler hangileri?

İstihdam oranı en yüksek meslekler hangileridir?

Üniversite mezunu olmanın istihdam oranını arttırdığı düşünülmektedir. Fakat ülkemizde istihdam edilen kişileri incelediğimizde 8 milyonu ilkokul mezunu, 6 milyonu fakülte ya da yüksek lisans mezunu, 5 milyonu ilköğretim mezunu, 3 milyonu meslek lisesi, 2 milyonu ise genel lise mezunudur. Hatta okuma yazma bilmeyen fakat istihdam edilenlerin sayısı 1 milyonu aşmaktadır. Yani bir üniversite bitirmek ülkemizde istihdam kriteri değildir. Öncelikle üniversite mezunu olunduğunda daha rahat iş bulunabilmesi adına kendinizi geliştirmeli ve tercih edilmeniz için bir sebep yaratmalısınız. Bunun için en az bir yabancı dil öğrenebilir ve mesleğinizde faydalı olacağını düşündüğünüz sertifikalar alabilirsiniz. Bu şekilde mezun olmanızın ardından iş bulma şansınız çok daha yüksek olacaktır. Peki ülkemizde üniversite mezunlarından hangileri daha çok istihdam ediliyorlar?

Ülkemizde en yüksek istihdama sahip üniversite bölümleri, yüzde 79 ile mühendislik bölümleridir. Bu rakama göre ülkemizde her 10 mühendisten 8’i iş bulmayı başarmıştır. Bu rakamı yüzde 78 ile veterinerlik ve yüzde 75 ile sağlık hizmetleri takip etmektedir.

İş bulma konusunda en şanslı meslek olarak ise veterinerlik öne çıkmaktadır. Mezunların iş gücüne katılım oranı veterinerlik mezunlarında yüzde 87’lere ulaşmış durumda. Bu oranın en düşük olduğu meslek ise gazetecilik ve enformasyon olarak göze çarpmaktadır. Tüm bu rakamların yanında sizlere gelecekte de iş bulma imkanlarının yüksek olduğu bazı meslekleri vermek istiyoruz.

Yazılım Mühendisliği

Yazılım mühendisliği, gelecekte de oldukça popüler olacak mesleklerden bir tanesi olarak gösterilmektedir. Bu meslekte olan kişiler kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda yazılımın gereksinimlerini, tasarımını ve yapısını inceler ya da programlama dillerini kullanarak yazılım geliştirirler. Bütün bilgisayarların akıllı telefonların, televizyonların hatta buzdolabı ve bulaşık makinelerinin bir yazılım sayesinde çalıştığı düşünüldüğünde yazılım mühendislerine gelecekte çok daha fazla ihtiyaç olacaktır.

Meslek hakkında daha detaylı bilgilere https://tr.wikipedia.org/wiki/Yaz%C4%B1l%C4%B1m_m%C3%BChendisli%C4%9Fi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanı

Ditital pazarlama uzmanları, çalışmış oldukları firmanın markasını daha tanınır hale getiren, kitle iletişimini güçlendirmek için çalışan kişilere denilmektedir. Dijital pazarlama uzmanları, Adwords gibi İnternet reklamcılığı alanlarında uzmandır. İnternet kullanımı tüm dünyada hızlı bir şekilde artmaktadır. Artık insanlar çoğu işini online olarak halletme yoluna gitmektedir. Bu sebepten dijital pazarlama uzmanlarına ihtiyaç gelecekte de büyük olacaktır.

Meslek hakkında detaylı bilgilere https://www.kariyer.net/pozisyonlar/dijital+pazarlama+uzmani/nedir sayfasından ulaşabilirsiniz.

Diyetisyen

Artık insanlar sağlıklı ve düzgün bir biçimde beslenebilmek için yeterli zamanı ayırmıyorlar. Evde sağlıklı yemekler yapmak yerine güne ufak atıştırmalıklar ile başlayıp, fast food dediğimiz sağlıksız besinlerle günü tamamlıyorlar. Hal durum böyle olunca da vücut ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar alamıyor ve çeşitli sağlık sorunları baş gösteriyor. Dengesiz beslenmenin yarattığı en büyük sorunlardan bir tanesi de obezite. Dünyada milyonlarda insan obezite sorunu ile uğraşmaktadır. Hal durum böyle olunca kişilerin dengeli beslenmeleri üzerine çalışmalar yürüten diyetisyenlere gelecekte de büyük iş düşmektedir. Diyetisyen mesleğinin geleceğin mesleklerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.

Meslek hakkında daha detaylı bilgiye : https://isadresi.net/diyetisyen-nedir-ne-is-yapar-nasil-olunur/ sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda gelecek planlaması yapan gençler için iş bulma şanslarının daha yüksek olduğu meslekleri verdik. Sizler de yazımızı paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.