Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız, "Kuzey Irak’ta bazı petrol sahalarının, blokların el değiştirmesi şu anda söz konusu. Çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor. Şu ana kadar 7.8 milyon varillik bir sevkiyat yapıldı"" dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği’ni bakanlıkta kabul etti. Kabulde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, Kuzey Irak’taki 7 petrol sahasının terör örgütü Işid’in eline geçtiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Türkiye bir hukuk devletidir. Bağdat’taki resmi hükümet vardır. Irak Anayasası’nın getirdiği bir takım haklar vardır o da Kuzey Irak’la ilgili haklardır. Şu ana kadar yapılan özel hükümlere tabi sözleşmeler, kamu ve özel sektör dahil bunlar devam etmektedir. Işid şu anda hangi vesileyle olursa olsun bizim muhattabımız değildir. Enerji sektörüyle alakalı bütün çalışmaları bu yönde yapıyoruz" cevabını verdi.
Kuzey Irak’ta petrol sahalarının ve blokların el değiştirmesinin söz konusu olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor. Şu ana kadar 7.8 milyon varillik bir sevkiyat yapıldı. Sevkiyatı yapılan petrol Irak petrolüdür, Türkiye’nin petrolü değildir. Oluşan gelirler de Irak Anayasası’na göre kendilerinin belirlediği oranlara göre olacaktır. Şu ana kadar 6.5 milyon varillik sevkiyat yapıldı, borulamayla alakalı bazı çalışmalar yapıldığı için şu anda bir sevkiyat söz konusu değil. Ama ürettikleri kadar iletilecektir, ilettikleri kadar da mutlaka sevkiyatı yapılacaktır. Dünyadaki arz ve talep dengesi bize bunu söylüyor. Şu an ki ham petrol fiyatları itibariyle düşüş varmış gibi görünse de döviz fiyatlarındaki yükseliş Türkiye’deki enerji maliyetlerini istediğimiz oranda düşürmemiştir ve bazı kalemlerde özellikle aldığımız fiyattan daha düşük fiyatlara sattığımız mallar vardır. O açıdan hem ham petrolün fiyatlarının hem de döviz fiyatlarının, paritesinin düşmesiyle alakalı beklentimiz var."

İRAN GAZININ ARTIRILMASI
İran’dan Türkiye’ye aktarılan gazın artırılacağı yönündeki haberleri hatırlatarak, "Buna yönelik bir anlaşma mı imzalanıyor. Fiyatlara ilişkin bir artış mı var?" sorusuna Yıldız, "Nisan ve Temmuz ayında görüşmeler, tahkimle alakalı duruşmalar yapıldı. Eylül ayında bir duruşma daha yapılacak, artık kararın sonuna doğru gelmiş bulunuyoruz. Basıncın artırılıyor, teknik bazı hazırlıkların yapılıyor olması geriye dönük eksik teslimatlarla alakalı konuyu bir kenara bırakmaz. İranlı kardeşlerimiz tarafından bize şu ana kadar fiyat indirimiyle alakalı bir teklif bulunmuyor ve tahkim süreci devam ediyor. Yılsonuna kadar konu tamamen netleşir. Kim haklı kim haksız bu uluslararası tahkimde ortaya çıkar. Biz inanıyoruz ki tabi ki Türkiye bütün bu davaları haklı olduğuna inandığı için aşmıştır. Şu an ki görüşümüz de şekildedir" cevabını verdi.

"KAPASİTENİN ARTACAK OLMASI GERİYE DÖNÜK DAVAMIZIN KURGUSUNU DEĞİŞTİRMİYOR"
İran’dan daha fazla doğalgazın uygun fiyatlarla teklif ediliyor olması halinde Türkiye’nin bu gaza talip olacağını vurgulayan Yıldız, "Teknik bir çalışma, borulamayla alakalı bir çalışma. Bunlar tabii ki ileriye matuf şeyler. Bizim tahkimde konu ettiğimiz geriye dönük eksik teslimatlarla alakalı konulardır. Bunlar birbirinden bağımsız konulardır. İleriye dönük kapasitenin artacak olması geriye dönük böyle bir davamızın kurgusunu değiştirmiyor. O süreç ayrı, bu süreç ayrı işliyor" diye konuştu.
İran’dan alınacak gazda kapasite artırımı çalışmalarını aktaran Yıldız, "Bugün itibariyle artan çok önemli bir miktar yok. Bu miktarın özellikle kış aylarında, Kasım ayından başlayan Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında çok daha fazla olmasını istiyoruz. Önemli olan doğalgazın çok daha fazla ihtiyaç olduğu o 5 aydır. İran, Azerbaycan ve Rusya’dan talebimiz özellikle o aylarda tam kapasiteyle çalışmaktır. Boruların patlaması herhangi bir aksaklığın doğması bizim bu çalışmamızda engel teşkil edebiliyor. Boruların bakımları yapılıyor, kışa hazırlıklı giriyoruz. Yazın enerji kesintisinden medet umanlar olmuştu. Allah’a şükürler olsun ki Türkiye’nin arz fazlası vardır, arz güvenliğiyle alakalı herhangi bir problemi bulunmamaktadır. Bu çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
"İŞ DÜNYASI ENERİ SEKTÖRÜNDE SIKINTI YAŞAYAMAYACAKTIR"
eni hükümetin, iş dünyası ve enerji sektöründe tedirginlik yaratıp yaratmayacağına ilişkin soru üzerine Yıldız, iş dünyasının özellikle enerji sektöründe, sektöre ve hükümete güvendiğini ve yatırımlarını devam ettirdiğini belirtti. Yıldız, "Yeni hükümet de iş dünyasının rahatlıkla güvenebileceği bir hükümet olacaktır. Bu Ak Parti’nin gücünden kaynaklanmaktadır. İş dünyamız da bu manada bir sıkıntı yaşamayacaktır" dedi.

36 MADEN ŞİRKETİNİN AK PARTİ ÜYELERİNİN OLDUĞU İDDİASI
Son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sının eski AK Partili bakan, vekil veya parti üyesi olduğu iddiasına ilişkin ise Yıldız, "Bize bir işin nasıl yapılacağını tarif edemeyenler sürekli nasıl yapılamayacağıyla ilgili şeyler söylüyorlar. Ruhsatın alınma şartları bellidir. Kimler ruhsat alabilir, müracaat edebilir hepsi bellidir. Bir memur olarak ben şu anda müracaat edemem ama özel sektördeki herhangi bir kişi o şartlara uyuyorsa müracaatını yapar. Bir kere o sayı doğru yanlış. Şu anda yaklaşık 13 bin işletme ruhsatı var, 52 değil. Her günde ruhsat müracaatları yapılıyor. Biz gelen kişinin AK Partili olmadığına, muhalefet partisinde olup olmadığına bakmadan bu işlemleri sürdürüyoruz. Ama o kişi CHP’li, MHP’li veya AK Partili olabilir saygı duyarız. Ruhsat verme şartlarımızda böyle bir kalem bulunmamaktadır" karşılığını verdi.

AK PARTİ’DE GENEL BAŞKANLIK SEÇİMİ
Bir gazetecinin "Size göre AK Parti’de MYK’dan sonra süreç nasıl olacak?" sorusu üzerine Yıldız, "Davası olan insanların makamlarıyla ilgili bir endişe duymadığını söylüyorum. Bizim derdimiz koltuk, masa, sandalye değil. Bütün arkadaşlarım için söylüyorum. Çünkü Türkiye büyürken, kalkınırken, büyüme sağlanırken aynı zamanda egoların da küçülmesiyle alakalı çok ciddi bir çalışma ortaya kondu" dedi.
Bakan Yıldız, "Cumhurbaşkanı seçimi bitti üzerinde çok durulmadı, üzerinden 2-3 geçti konu kapatıldı hemen başbakanlığa yönelme sağlandı. AK Parti yerel seçimler de çok ciddi bir başarı sağlamıştır. Aldığı oy oranıyla beraber genelinin teveccühünü kazanmıştır. Aynı şey Sayın Başbakanımızın, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinde de yaşanmıştır. Çok ciddi ve büyük bir başarıdır. Bunun muhalefet partileri tarafından muhasebesinin çok fazla yapılmadığı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

"MYK TOPLANACAK, KABİLİYETLİ ARKADAŞLARIMIZ ARASINDAN BİR BAŞBAKAN SEÇİLECEK"
"MYK toplanacak, birbirinden kabiliyetli arkadaşlarımız arasından bir başbakan seçilecek" diye konuşan Yıldız, "İstişarenin son noktası olan MYK’yla beraber bu nihayetlenecek. Bunu Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacak. Aynı zamanda sayın başkanımız, cumhurbaşkanı seçilerek gücünü daha fazla vurgulamıştır. Bunun uluslararası basında vurgulandığı kadar yerel basında da vurgulanması gerektiğini düşünüyorum. Bu Türkiye’nin dönüm noktalarından birisidir ve başarıyla aşılmıştır. Şükürler olsun AK Parti güçlenmiştir, doğru yaptıkça güçlenecektir" dedi.
(İHA)