Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Bir iflas-ı Ekmel olmuştur seçim sonuçları. Bir İflas-ı Ekmel yaşadılar. Dolayısıyla sonuç bizleri son derece mutlu etti. Milletimizi kutluyorum. Bu başarı milletimizin başarısıdır. Dayatmalara bir kez daha izin vermedi" dedi.
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ATO Congresium’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yurtdışındaki seçmenlere ilişkin olarak gazetecilerin sorularını cevapladı. İşler, "Öncelikle Türk milletine hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bugün bir demokrasi şöleni yaşadık ve Türkiye Cumhuriyeti olarak bir ilki yaşadık. İlk defa Türkiye Cumhuriyeti tarihinde milletimiz doğrudan başkanını seçti, cumhurbaşkanını seçti ve resmi olmayan sonuçlara göre Sayın Başbakanımız, Genel Başbakanımızı ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Milletin doğrudan seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu. Milletin seçmiş olduğu cumhurbaşkanı olmak Yeni Türkiye’nin mimarı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yakışır demiştik. Gerçekten bu görüşümüz bugün gerçekleşmiş oldu. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bugüne kadar AK Parti’nin Genel Başkanıydı ama bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı oldu ve 77 milyonun cumhurbaşkanı olmuş oldu. Milletimize hayırlı uğurlu olsun diyorum" dedi.
Bu seçimin kazananları ve kaybedenlerinin olduğunu belirten İşler, "Bu seçim halk tarafından yapılmasına rağmen siyasetin içinden gelen birilerinin aday olması gerektiğini söyledik. Biz, AK Parti olarak bunun gereğini yaptık. Bugün de bu kutlu sonuca ulaşmış olduk ama diğer muhalefet partileri başta Anamuhalefet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi olmak üzere aday dahi gösterme cesaretinde bulunamadılar. Bir çatı aday formülünü ortaya attılar ve bu çatı adayın tutmadığını zaten görmüştük. Çatının çatırdığını söylemiştik. Şu saat itibarıyla çatının çöktüğünü hep birlikte 77 milyon ve bütün dünya görmüş oldu. Çatının altında kalanlar var, elbette ki onların ödeyeceği birtakım bedeller olduğunu düşünüyorum. Bu çatının arkasında tabii ki Anamuhalefet Partisi, muhalefet partisi olmak üzere bazı irili ufaklı partiler vardı. Bu partilerin sayısıyla çatı adayla övünüyordu, ’13 tane parti beni destekliyor’ diye. Biz de o zaman bu partilerin kıymeti harbiyesi olmadığını söylemiştik ve neticede bunun net olarak anlaşıldığını görüyoruz" diye konuştu.

"BU DAYATMANIN ARKASINDA PARALEL YAPININ OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİK"
İşler, açıklamasında şunları kaydetti:
"Bu projenin arkasında, dayatmanın arkasında Pensilvanya’nın ve paralel yapının olduğunu söylemiştik. Bunlar da yapmış oldukları açıklamalarla bunu doğrulamış oldular. Türkçe’yi de bozarak aynı zamanda dini değer ve terimleri de kötü bir şekilde kullanarak İhsan-ı Ekmel, İman-ı Ekmel, rızayı Ekmel gibi ifadeler kullanmıştı Pensilvanya’daki zat. Şuan itibarıyla ben de onun bu kullanımına göndermede bulunarak diyorum ki bir iflas-ı Ekmel olmuştur seçim sonuçları. Bir İflas-ı Ekmel yaşadılar. Dolayısıyla sonuç bizleri son derece mutlu etti. Ben buradan milletimizi kutluyorum. Bu başarı milletimizin başarısıdır. Dayatmalara bir kez daha izin vermedi. Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanımız daha önce 8 defa seçimlere girdi. Her seferinde büyük bir başarıyla bu seçimden çıkmıştı. Şimdi 9. seçimi doğrudan kendisinin seçimi oldu. Almış olduğu oya baktığımız zaman partinin de oy oranıın üzerinde oy aldığını görüyoruz. Halk tarafından Sayın Cumhurbaşkanımızın bu sonuç ne kadar sevildiğinin göstergesidir. Yeni bir döneme girdik."

"530 BİN VATANDAŞ YURTDIŞINDA VE GÜMRÜK KAPILARINDA OY KULLANDI"
2012 yılında yapılan düzenleme ile bu sene ilk defa yurtdışında bulunan vatandaşların bulundukları yerlerde oy kullandığını ancak randevu sisteminden dolayı katılımın düşük olduğunu söyleyen İşler, randevu sistemini de Yüksek Seçim Kurulu’nun çok katı bir şekilde uyguladığı için bu oranda düşüş olduğunu ifade etti. İşler, 232 bin vatandaşın yurtdışında oy kullandığına dikkati çekerek, 44 gümrük kapısında oy sayısının 298 bine ulaştığını ve toplamda 530 bin vatandaşın gümrük kapıları ve yurtdışında oy kullandığını dile getirdi.
(İHA)