TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Senatosunca, İsrail'in Filistin'de yaptığı saldırılar kınandı.

Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin, Filistin'in başkenti Kudüs'te İsrail Büyükelçiliği açma kararının ve bunu uygulamaya geçirme girişiminin tüm bu yaşananların fitilini ateşlediğini belirtti.

İsrail'in insanlık tarihine geçecek utanç verici saldırılarına yeni birini daha eklediğini, Filistinlileri kendi topraklarında şehit ettiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, sistemli bir şekilde Filistin'i yok etme çabaları içinde bulunan İsrail'e karşı tüm insanlığın bir duruş göstermesi gerektiğini vurguladı.

Gümrükçüoğlu, sözde insan hakları savunucularının somut adımlar atması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Uzun bir süreden bu yana Filistin'de kargaşa ve gerilim ortamının yaşanmasına sebep olanlar şimdi de onlarca masum insanın katledilmesine ortam hazırlamışlardır. Bu uygulamalarıyla bölgeye barışın geleceğine inananlar yanılmaktadırlar. ABD'nin ve İsrail'in Kudüs ile ilgili aldığı kararlar bizim ve çok sayıda ülke için yok hükmündedir. Zulüm asla başarılı olmayacaktır. Bugün askeri gücü elinde bulundurduğunu sananlar, bombalarla hakimiyet kuracaklarına inanlar emellerine asla ulaşamayacak ve Kudüs'ü gerçek sahiplerine bırakacaklar. Buna inanıyoruz."

Kudüs'ün özgürlüğünün zamanının geldiğine işaret eden Gümrükçüoğlu, "İsra ve Miraç olayı, yeryüzündeki bütün Müslümanların boynuna Mescid-i Aksa emanetini yüklemiştir. Mescid-i Aksa bir mescittir ancak yeryüzündeki herhangi bir mescit gibi değildir. Onun farklı konumu ve özelliği vardır. Bundan dolayıdır ki Mescid-i Aksa bütün Müslümanların kutsal mescididir." ifadesini kullandı.

Gümrükçüoğlu, bugün Müslüman'a düşen görevin Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün değerini bilmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Temennimiz, İslam dünyasındaki uyanış ve direniş hareketlerinin güç kazanması, bu kutsal mekanın tekrar Allah'ın kendilerinden razı olduğu salih kulların idaresine geçmesidir. Yıllardır süren bu işgale 'hayır' demenin şimdi tam zamanıdır. Ramazan ayının arifesinde artık bütün bir İslam dünyasının sesini yükseltmesinin ve tüm cihana bu işgale son verilmesi ve Kudüs'ün özgürlüğüne kavuşturulması mesajını vermesinin tam zamanıdır."

- KTÜ Senatosu'ndan kınama

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Senatosunun yazılı açıklamasında, insanlığın dün bir kez daha öldüğü ifade edildi.

Bunun en büyük sebebinin, evrensel hukuk normlarını uyguladığını ve insani değerleri savunduğunu iddia eden Batı dünyasının kayıtsızlığı ile hanedanlarının iktidarlarından başka bir şey düşünmeyen bazı İslam ülkelerinin duyarsızlığı olduğu belirtilen açıklamada, "ABD'nin 1980 tarihli BM Genel Kurulu kararına rağmen büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını, İsrail devletinin kuruluş tarihi olan 15 Mayıs'a (1948) denk getirilerek yaratmış olduğu ağır tahrik, kurulduğu günden itibaren terörü devlet felsefesi haline getirmiş olan bu siyasi organizma tarafından fırsata dönüştürülmüş ve o toprakların gerçek sahibi Filistin halkına karşı katliama yöneltmiştir." vurgusu yapıldı.

Dünyanın gözü önünde binlerce insanın üzerine ateş açıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hazreti Peygamberimizin miraca yükseldiği, Hazreti Ömer'in fethederek adalet tesis ettiği, Selahaddin Eyyubi'nin Haçlı zihniyetinin tahakkümünden kurtardığı ve Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Osmanlı topraklarına kattığı bu kutsal coğrafya tam 400 yıl Osmanlı barış düzeni içerisinde kalmıştır. 1917 yılında kanının son damlasına kadar mücadelesini vererek Kudüs'ü savunan kahraman Mehmetçik tarihi, dini ve insani sorumluluğunu yerine getirmiştir. Zeytindağı'ndan, kaderin ağır cilvesi olarak Kudüs'ün düşüşünü gören Türk milleti, 100 yıldır tüm mahfillerde insanlığa çağrı yapmakta, İslam dünyasını duyarlılığa ve diri olmaya davet etmekte, medeni ve insani vazifesini her türlü bedeli göze alarak ortaya koymaktadır."

Açıklamada, Müslümanların kutsal ayı ramazanın hemen arifesinde gerçekleştirilen bu katliamın, tüm Müslümanlar için ibret alınması ve ders çıkartılması gereken bir durum olduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Türk milletinin gücüyle kurulmuş, evrensel insani değerleri önceleyen ve bilimsel bilginin peşinden koşan KTÜ'nün mensupları olarak İsrail devletinin gerçekleştirmiş olduğu ve insanlığın yüzünü bir kez daha kararttığı bu elim ve vahim hadiseyi kınıyor, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralı Filistinli kardeşlerimize acil şifalar dileyerek dün olduğu gibi bugün de yanlarında olduğumuzu beyan ve ilan ediyoruz."