Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul’u Edirne üzerinden Kapıkule’ye kadar hızlı tren ile bağlayacaklarını belirterek, “2015 yılında bunun ihalesine çıkmayı hedefliyoruz” dedi.
Bakan Lütfi Elvan, Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde düzenlenen “CEO Club Buluşması”na katıldı. Programda konuşan Elvan, ulaşım altyapısı itibarıyla bugüne kadar birinci öncelikli alan olarak karayolu yatırımlarını gördüklerini ifade ederek, “Karayolu yatırımlarımız öncelikli alan olarak devam edecek ama öncelik sıralamasında artık demiryolu yatırımları yavaş yavaş karayolu yatırımlarının önümüzdeki yıllarda özellikle 2016’dan itibaren önüne geçecek. Belki bu yıl karayolu yatırımlarımız demiryolu yatırımlarımızın 3-4 milyar lira civarında üzerinde gerçekleşecek ama ilk kez demiryolu yatırımlarında 2015 yılında yaklaşık 10 milyar liralık yatırıma yaklaşıyoruz, 9 milyar liralık yatırım öngörüyoruz. 2016 yılındaki yatırım tutarımız bunun çok daha üzerinde olacak. Dolayısıyla bir anlamda demiryolu yatırımları karayolu yatırımlarının önüne geçecek. Biz aşağı yukarı 12-13 yıldan beri bölünmüş yol yatırımlarına ve yol standartlarının yükseltilmesine çok önem verdik. Aşağı yukarı 18 bin kilometreye yakın bölünmüş yol gerçekleştirdik. Bizle il il dolaşıyoruz. Vatandaşlarımızın en öncelikle tercihi yüksek hızlı tren. Sanayicilerimizle bir araya geliyoruz, ‘biz hızlı tren istiyoruz, yük amaçlı olarak. Biz OSB’nin hızlı tren hattına bağlanmasını istiyoruz’ diyorlar” şeklinde konuştu.
Özellikle demiryolu yatırımlarını, lojistik merkezler yapımını ve sanayi bölgelerinin hızlı tren hatlarına bağlanması yönündeki yatırımlara öncelik vereceklerini aktaran Elvan, şunları söyledi: “Sınır kapılarımızı hem demiryolu açısından, hem de karayolu açısından güçlendireceğiz. Bulgaristan ve Yunanistan’la olan karayolu, demiryolu bağlantımız, Habur’daki bağlantımız, Gürcistan ile bağlantımız. Sınırımızda yer alan ülkelerle altyapı bağlantımızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Bu çerçevede İstanbul’u Edirne üzerinden Kapıkule’ye kadar hızlı tren ile bağlayacağız. 2015 yılında bunun ihalesine çıkmayı hedefliyoruz. Kapıkule’ye Bulgaristan sınırına hızlı tren ile bağlantıyı sağlamış olacağız. Mega projelerimiz arasında yer alan Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Köprümüz, bu köprü üzerinden geçecek demiryolu hattımız da bu hat ile bağlanacak.”
Bakan Lütfi Elvan, Yunanistan ile karayolu bağlantısını güçlendirdiklerini, demiryolu bağlantısını ise baştan aşağı yenilediklerini belirterek, “Yunanistan tarafından özellikle kendi tarafının demiryolu alt yapısını güçlendirmesini bekliyoruz. Kars-Tiflis-Bakü projemiz devam ediyor. Buradaki hedefimiz 2015 sonu itibarıyla bu projeyi tamamlayarak gerçekten İpek Demiryolu güzergahının tamamlanması. Burada tek aksayan er Kars-Tiflis-Bakü hattı. Bu hatla ilgili de yapım çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Habur Sınır Kapısı ile ilgili de 2 projeleri olduğunu aktaran Bakan Elvan, “Biri otoyol, diğeri hızlı tren projemiz. Biz bugün itibarıyla Mersin-Adana hızlı tren hattının ihalesine çıkmış bulunuyoruz. Bununla ilgili yapım çalışmalarına kısa bir süre sonra başlayacağız. Yine Adana’dan Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa’ya kadar olan hızlı tren hattı ihalelerine de 2015 yılında çıkacağız” şeklinde konuştu.
(İHA)