ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) tarafından üçüncü kez düzenlenecek uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards 2017"de geri sayım başlıyor. Yarışmanın alanında dünyaca tanınmış isimlerinden oluşan jürisi, kazananları belirlemek için bu yıl Kapadokya’da toplanacak.

Türk Hava Yolları (THY) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) sponsor olduğu yarışma, sadece bir fotoğraf yarışması olmaktan çıkarak, aynı zamanda Türkiye’nin tanıtımını da sağlayan bir fotoğraf etkinliğine dönüştü. Bu çerçevede Istanbul Photo Awards 2017 jüri buluşmasının, dünyanın en önemli doğal güzelliklerinden Kapadokya’da yapılmasına karar verildi.

Jüri, 19-21 Mart'ta haber ve spor kategorilerinin yanı sıra yeni eklenen portre ve doğa/çevre kategorileri ve 28 yaşından genç foto muhabiri ödülünün kazananlarını belirleyecek.

- Atölye çalışmaları, konferans ve sergi

Sonuçların açıklanmasının ardından, 24-25 Mart'ta yapılacak basın fotoğrafçılığı atölye çalışmasına AA ve ulusal medyada çalışan genç foto muhabirlerinin yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi fotoğraf bölümü öğrencilerinden oluşan toplam 16 kişi katılacak.

26 Mart’ta da Yuri Kozirev ve Stanley Greene’in katılımları ile Istanbul Photo Awards Talks etkinliği düzenlenecek. Noor fotoğraf ajansına bağlı Greene ve 'Istanbul Photo Awards 2017' jürisinde de yer alan Kozirev, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin destekleriyle gerçekleşecek olan etkinliklerde deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

Atölye çalışmasının tamamlanmasının hemen ardından Yuri Kozirev ve Stanley Greene, 26 Mart Pazar günü saat 14.00'te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda düzenlenecek "Istanbul Photo Awards Talks" başlıklı söyleşide fotoğraf severlerle buluşacak.

İstanbul Photo Awards’da ödül alan fotoğrafların yer aldığı ilk sergi de 2 Nisan'da Tophane-i Amire’de açılacak.

- Jüri tanınmış isimlerden oluşuyor

Yarışmanın uluslararası jürisi, önceki yıllarda olduğu gibi haber fotoğrafının tanınmış isimlerinden oluşuyor. Paris Match dergisinin Dijital Yayın Yönetmeni Marion Mertens, Noor Ajansının ünlü fotoğrafçısı Yuri Kozirev, Getty Images'in spor alanında usta foto muhabiri Cameron Spencer 2017 jürisinde yer alıyor.

Mertens, 1998 yılından bu yana Paris Match dergisinde görev yapıyor. Derginin internet, tablet ve mobil formatlarını yöneten Mertens, daha önce 15 yıl boyunca derginin haber editör yardımcılığını yürütmüştü. Kariyerine Gamma Presse Images'da başlayan Mertens, Paris Match'e geçmeden önce sırasıyla Le Figaro, l'Express ve VSD'de çalıştı.

Getty Images'in başarılı spor muhabirlerinden Cameron Spencer da bu yıl "Istanbul Photo Awards 2017"nin jürisinde yer alıyor. Spencer, 2004 yılından bu yana profesyonel olarak spor ve portre fotoğrafçılığı üzerinde çalışıyor. Yarışmanın tekil spor ve seri spor kategorilerindeki elemelerinde ünlü fotoğrafçının yorumları önem taşıyacak.

Multimedya işleriyle ünlü küratör Liza Faktor, AFP Fotoğraf Dağıtım ve İş Geliştirme Direktörü Michel Scotto, Şanghay Fotoğraf Merkezi Direktörü ve Pulitzer ödüllü foto muhabiri Liu Heung Shing, foto muhabiri ve görsel medya danışmanı Georges De Keerle, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul da yarışmanın bu yılki diğer jüri üyeleri arasında bulunuyor.

- Dünyanın en iyi haber fotoğrafçıları başvuruyor

“Istanbul Photo Awards” uluslararası haber fotoğraf yarışmasında geçen yıl "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Abd Doumany’nin çektiği, “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı” fotoğrafı kazanmıştı.

Sergey Ponomarev’in, New York Times için çektiği ve tekil haberde birincilik ödülü alan “Sığınmacılar” adlı fotoğrafı, daha sonra Pulitzer ödülüne de layık görülmüştü.

Önceki yıl ise "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Daniel Berehulak'ın Ebola salgını sırasında Liberya’da çektiği fotoğraf kazanmıştı. Berehulak’ın ödül alan fotoğrafı, AA tarafından düzenlenen “Istanbul Photo Awards 2015’in ardından Pulitzer ödülüne de almıştı.