6-7 Eylül 1955’te İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik tahrip ve yağma hareketi, Beyoğlu’nda başta Rum vatandaşlar olmak üzere bazı azınlıklarca protesto edildi.
İstiklal Caddesi üzerindeki Galatasaray Meydanı’nda toplanan başta Rum vatandaşlar olmak üzere bazı azınlıklardan oluşan bir grup, 6-7 Eylül 1955’te İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik tahrip ve yağma hareketini protesto etti. Ellerinde “Devlet Özür Dilesin” yazılı pankartlar taşıyan grup, “Irkçılığa Dur De” şeklinde slogan attı. Eylemci grup, daha sonra basın açıklaması yaptı.
DurDe Platformu adına yapılan basın açıklamasında, “6-7 Eylül’de İstanbul ve diğer kentlerde başta Rumlar olmak üzere Müslüman olmayan vatandaşlara yönelik örgütlü saldırılar ve yağmalar gerçekleşti. Olaylar sırasında 15 kişi öldürüldü, 300 kişi yaralandı. Ardından bir göç dalgası başlatan bu olaylar etnik temizliğe dayanan uluslaşma yönünde önemli bir adım olarak tarihin karanlık sayfalarında yer aldı. Savaş koşullarının yaşandığı günümüzde barışçıl, demokratik ve herkesin eşit olduğu bir Türkiye, cumhuriyet tarihi boyunca yürütülen homojen ulus tasarımından tam bir kopuş olmadan mümkün olmayacaktır. Devlet 6-7 Eylül mağdurlarından özür dilesin, ırkçı ve ayrımcı uygulamalara son versin” ifadelerine yer verildi.
(İHA)