Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde sağlık tesislerinin yenilenme ve modernizasyon çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günlük ortalama bin hastanın müracaat ettiği acil servis, fiziki yetersizlik ve özellikle ambulans girişinde yaşanan güçlükler nedeniyle Millet Caddesi üzerindeki ek binaya taşındı. Hizmete giren yeni acil servisin ambulans ve hasta girişi Millet Caddesi üzerinden sağlanıyor. İki ayrı giriş oluşturulan acil serviste ambulansla gelen vakalar ile ayaktan müracaat eden hastaların farklı kapılardan acil servise girişi sağlandı. Ambulansla giriş yapan ve resüsitasyon (yeniden canlandırma) gerektiren hastalar için ambulans giriş kapısının yanında oluşturulan resüsitasyon odası ile bu vakalara müdahalede zaman kaybı önlenmiş oldu.
Eski yerinde 600 metrekarelik alanda hizmet veren Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi, yeni yerinde bin 800 metrekarelik alanda hizmet verecek. Yeni acil servis bilgisayarlı tomografi, laboratuvar, ultrasonografi ve röntgen gibi acil tanı ve tedavi için gerekli tüm üniteleri içeriyor. Çocuk acil servisi de içeren üniteye günde yaklaşık bin 600 ile 2 bin arasında hastanın müracaat etmesi bekleniyor.

ACİL SERVİSTE 17 DOKTOR HİZMET VERECEK

Yenilenen ve kapasitesi artırılan acil serviste acil tıp uzmanı bir eğitim sorumlusu kontrolünde 17 hekim, 46 hemşire, 2 laboratuvar teknisyeni, 3 röntgen teknisyeni, 3 tomografi teknikeri ile sağlık hizmetleri kesintisiz olarak verilecek. Diğer hizmetler için de 85 personel görev yapacak.

Acil tıp kliniğinin kurulması ile birlikte müracaat eden hastaların muayeneleri acil tıp hekimleri tarafından yapılacak. Tıbbi gereklilik halinde diğer branşlardan konsültasyon istenerek, tedavilerinin sonuçlanması sağlanacak. Kulak burun boğaz, ortopedi, dahiliye, genel cerrahi, göz, beyin cerrahisi gibi ana branşlarda hekimlerin acil serviste bulunmaları konsültasyonların daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacak. Acil servise ayaktan müracaat eden hastalarda durumu orta derece ve ciddi olanların ayrımı triyaj sistemi ile sağlanacak. Hastaların durumlarına göre sarı, yeşil ve kırmızı alanlarda muayene ve takipleri yapılacak.

Öte yandan acil servisten sonra yoğun bakım ünitelerinin de taşınması ile Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi eski binasının yenilenme süreci başlayacak. Bu hafta itibariyle hasta kabul etmeye başlayan acil servisin ardından ek binada yapım çalışmaları devam eden yoğun bakım ünitesinin de yeni yerine taşınması ile birlikte, Haseki Hastanesi’nin eski binası yıkılarak yerine yeni ve modern bir hastanenin inşa süreci de önümüzdeki aylar içinde başlamış olacak.