Cumhuriyet Gazetesinin bünyesinde yer aldığı Yenigün Haber ve Yayıncılık Grubu ile ilgili İTO kayıtlarındaki bilgilerde önemli ayrıntılar dikkat çekti. Kayıtta "Firmanın dosyasında rehin bulunmaktadır" ifadesi yer alıyor.
Yenigün Haber ve Yayıncılık Grubunun sahipliği ve hissedarlığı ile ilgili İstanbul Ticaret Odası’ndaki (İTO) sicil kayıtlarında şu bilgilerde, sermaye 20 milyon 500 bin TL olarak yer aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Orhan Erinç, Başkan Yardımcısı Akın Atalay ve Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik olarak gözüküyor. Firmanın iş konusu, "Şirket yurt içinde ve yurt dışında gerek kendi nam ve hesabına,gerekse anlaşmalı olarak başkaları adına her çeşit basın ve yayın organları ile bilcümle haber ve bilgileri toplamak ve, Yönetim Kurulu Kararıyla amaç ve konusunun gerçekleşmesi amacıyla gayrimenkulleri iktisap etmek iktisap edilen gayrimenkulleri devir ve ferağ etmek, bunlar üzerinde ipotek ve başkaca haklar tesis etmek ve fek etmek, bunları kısmen veya tamamen başkalarına kiraya vermek, gayrimenkuller üzerinde inşaat veya binalarda tadilat yapmak, kat irtifakı ve mülkiyeti tesis ederek yaptığı ve yaptırdığı inşaatları ve bunların bağımsız bölümlerini tek tek ve toptan satmak bilcümle menkul ve gayrimenkulleri üzerinde borç ve kredi temini için rehin ipotek gibi takyidatları kabul etmek keza hak ve alacaklar karşılığında ayni ve şahsi her türlü teminat almak veya vermek" olarak belirtiliyor.
Zekeriya Temizel, İlhan Selçuk, Mustafa Ali Balbay, Günay Çapan ve Emre Kongar gibi isimler ise geçmiş yıllarda gazetenin yönetim kurulunda bulunmuş. İTO’nun firma bilgilerinin yer aldığı sayfasında "Firmanın dosyasında rehin bulunmaktadır" ifadesi yer alıyor.

HİSSEDARLAR
Cumhuriyet Gazetesi’nin 2014’te yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda hazırlanan ve hissedarların paylarını gösteren listeye göre ise Yenigün Holding A.Ş.’nin toplam 186 hissedarı olduğu, en büyük hissedarın Yenigün Haber Ajansı, ikinci büyük hissedarın Cumhuriyet Vakfı olduğu belirtilmişti. Aynı yılın kayıtlarında işadamı İnan Kıraç, T Medya, Aydın Doğan, Ali Haydar Veziroğlu, Server Tanilli gibi isimlerin değişik miktarlarda A, B ve C grubu hisselere sahipti. Yenigün Haber Ajansı’nda ise 19 hissedar bulunuyor Ajansta holdingin ardından en büyük hisse Cumhuriyet Vakfı ve İbrahim Yıldız’a ait.
(İHA)