Gezi Parkı olayları sırasında Beyoğlu’nda bankacı Eda Yıldırım adlı kadına palayla vurduğu iddia edilen Sabri Çelebi’ye verilen 9 bin TL adli para cezasının gerekçesi açıklandı.
Mahkeme gerekçesinde, “Çelebi’nin güttüğü amaç göz önünde bulundurularak takdiren adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi” dedi.
Gezi Parkı olayları sırasında Beyoğlu’nda bankacı Eda Yıldırım adlı kadının kalçasına palayla vuran Sabri Çelebi İstanbul 27. Sulh Ceza Mahkemesi’nde "Silahla kasten yaralama" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapsi istemiyle yargılandığı davada 9 bin TL adli para cezasının çarptırılmıştı. Mahkeme kararında Çelebi’nin ‘Kişi üzerindeki etkisini basit bir tıbbı müdahale ile giderilebilecek ve yaşamını tehlikeye sokmayacak ölçüde kasten yaraladığını’ belirtmişti.
Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, Sabri Çelebi’nin saldırıda kullandığı ‘pala’yı neden silah saydığını açıkladı. Mahkeme, ‘palanın’ suçta kullanılması halinde silahtan sayılacağını ifade etti.
Sabri Çelebi’nin, eylemcilerin iş yerine saldırılacağını bahane ederek saldırı da bulunduğuna dikkat çeken mahkeme, Çelebi’nin tekme attığını da gerekçeli kararında vurguladı.
Sanığın suçu işlediğini kabul ettiğini ifade eden mahkeme, olay anına ait kamera görüntüleri ve doktor raporlarının da kararda dikkate alındığını belirtti.
Mahkeme, 9 bin TL para cezasını ise “Özellikle kastın yoğunluğu ve Çelebi’nin güttüğü amaç göz önünde bulundurularak takdiren adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi” ifadeleri ile açıkladı.
Gerekçeli kararda müşteki Eda Yıldırım’ın, Çelebi’ye yönelik haksız tahrik teşkil edebilecek bir eylem ve beyanının tespit edilemediği belirtildi. Çelebi’nin aynı suçu daha önce de işlediğine dikkat çeken mahkeme, bu nedenle yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılamadığını da belirtti.
(İHA)