Esaret bize yakışmazdı bu sebeple Milli Marşımız, en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Bilindiği üzere istiklal Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde Birinci TBMM tarafından kabul edilmiş olduğunu ifade eden Üstün; “Milli şuuru ayakta tutabilmenin, gelecek nesillere aktarabilmenin, yaşanan buhran dolu yıllardan kurtulabilmenin edebi ifadesi, her kelimesinde ecdadın inanmışlığı ve umut var olduğunun göstergesi olan istiklal Marşımızın kabulünün 92.yıl dönümünü millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyoruz.

Milletlerin geleceklerine yön veren önemli olaylar ve olayları yöneten liderler vardır. Geleceğe güvenle bakabilmek, muassır medeniyetler seviyesine çıkabilmek, yaşadığın coğrafya ya yön verebilmek ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir.

İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmek ve ona göre değerlendirmek gerekir. İzmir, Bursa ,Afyon kaybedilmiş. Düşman orduları ,Türk yurdunun her yanına sokulmuş. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamakta,Anadolu iç isyanlarla karşı karşıya, Sevr'in memleket için nasıl bir idam hükmü olduğu ve bu durumdan,esaretten kurtulmamız gerektiği halka anlatılmakta. Ecdadımız hayal bile edilemeyecek irade ve inançla, her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirildiği, en olumsuz durumlarda dahi ümitvar kalabilmiştir” dedi

Üstün konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacak olan milletimiz vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu hadsizce ve hayasızca saldırılara elbette boyun eğmemiş,'Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var' demiştir.
Millet olarak bizi biz yapan değerlerimizle yaşadık, yaşamaya devam edeceğiz, bu uğurda feda edebileceklerimiz şanlı tarihimizde sayısız kahramanlarımızın yazdığı destanlarla sabittir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Büyük Üstad’ın deyimiyle ‘Allah bu Millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın’ diyerek başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, saygılarımı sunuyorum” diye belirtti.