ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Karadeniz'de üretimi her geçen yıl artan istiridye mantarı, Ordulu fındık üreticilerinin ek gelir kapısı oldu.

Fındığın yanında ek gelir arayışını sürdüren Ordulu üreticiler, alternatif ürün olarak dar alanda oldukça yüksek getirisi olan ve pazarlama sıkıntısı bulunmayan istiridye mantarına yöneldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında bazı fındık üreticileri kurdukları seralarda bazıları ise kendi imkanlarıyla kurdukları tesislerde istiridye mantarı üretip pazarlıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce fındığın yanında kivi, çilek, ceviz, kesme çiçekçilik ve tavukçuluk yaparak aile ekonomisine katkı sağlayan fındık üreticilerinin şimdi de istiridye mantarına yöneldiğini söyledi.

Karadeniz'de düz ve geniş arazi bulmanın zorluğuna işaret eden Yılmaz, bu nedenle özellikle küçük arazilerin değerlendirilmesi noktasında istiridye mantarı yetiştiriciliğini önemsediklerini ifade etti.

Yılmaz, halen Altınordu, Gülyalı, Ünye, Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde istiridye mantarı üretildiğini belirterek, "Bu ilçelerimizde kurulan seralarda çok ciddi üretimler söz konusu. Bu seralarda 90 gün içinde 2-3 ton istiridye mantarı toplayıp pazarlayan üreticilerimiz mevcut. Hedefimiz üreticilerimizi bu yönde daha da teşvik edip istiridye mantarının kentimizde yayılmasını ve üretiminin artmasını sağlamak. Bunun için çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Geçen yıl başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında Ordu'da 216 çiftçinin desteklendiğini dile getiren Yılmaz, "Bu projeler belirlenirken ilimiz ürün deseninde yer almasını istediğimiz konulara öncelik verilmiştir. İstiridye mantarı yetiştiriciliği de bu konulardan biridir. Gerek besin değerinin yüksek olması, gerekse lezzetli ve her şeyden önemlisi birim alan getirisinin son derece yüksek oluşu nedeniyle bunu önemsiyoruz." dedi.

- "Pazar sorunu yok"

Yılmaz, şu anda 100 ile 200 metrekare seralarda üreticiler tarafından yetiştiriciliği yapılan istiridye mantarının pazar sorunu olmadığına dikkati çekerek, üreticiler tarafından yılda 3-4 dönem halinde yetiştiriciliği yapılan istiridye mantarının kilogramının pazarda 5 ile 10 liradan satışa sunulduğunu söyledi.

Birçok üreticinin gelen talebi kimi zaman karşılayamadığına işaret eden Yılmaz, hedeflerinin pazarda devamlılığı sağlayacak üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu ifade etti.

- "Evlerinin bodrumundan başlayıp sera kuruyorlar"

Yılmaz, bazı üreticilerin istiridye mantarı yetiştiriciliğine önce evlerinin bodrumunda başladığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Daha sonra bu üreticilerimiz para kazandıkça işi büyüterek sera kurmaya başladı. Çok şükür bu işe başlayan hiçbir çiftçimiz pişman değil. Aksine hepsi çok mutlu. Hatta birçoğu daha fazla sera kurmanın yollarını arıyor. Açıkçası bundan elde edilen kazanç ailelerin ekonomik düzeyinin yükselmesine ve dolayısı ile ülkenin ekonomisine büyük fayda sağlayacak. Bizimde en büyük mutluluğumuz bu."

Kemal Yılmaz, istiridye mantarı yetiştiriciliğin bölgede rahatlıkla yapılabileceğini, bunun için tesis kurmak isteyen üreticilerine destek olmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

- Üreticiler gelirden memnun

Ünye ilçesinde istiridye mantarı yetiştiren fındık üreticilerinden Enver Ustaoğlu, yaklaşık iki yıldan beri üretim yaptığını belirterek, "İlk etapta 4 sera kurdum. Şu ana kadar başarılı olduk diyebilirim. İstiridye mantarı nemli ortamları seviyor. Bu ortamı sağladığımız zaman her serada aylık 800 kilogram ile 1 ton arasında hasat yapabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Pazar sıkıntılarının olmadığını anlatan Ustaoğlu, hedefinin sera sayını artırıp işletmesini daha da büyütmek olduğunu kaydetti.

Ustaoğlu, istiridye mantarının her damak zevkine göre yemeklerinin yapıldığını da söyledi.

Kabadüz ilçesindeki üreticilerden Ali Bulut ise aylık 500 kilogram istiridye mantarı yetiştirip sattığını, ileriki yıllarda üretimi artırmayı hedeflediğini belirtti.