TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Alternatif Enerjili Araç Takımı (K-Tech), hidrojen ve elektrik enerjisini beraber kullanan 4 tekerlekli hibrit araç üretmeyi hedefliyor.

KTÜ K-Tech takımından 4 öğrenci, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi. Grup adına konuşan Taha Köse, 100 kilometrede 87 kuruşluk enerji harcayan hibrit araç üreteceklerini söyledi.

Köse, aracın doğayı ve geleceği koruyan bir yapıya sahip olacağını, sıfır karbon emisyonuyla çalışıp egzoz gazlarının yerine su çıkışı sağlayacağını ifade ederek, "Üzerindeki elektrik-elektronik aksamlar ve mekanik aksamı, özenle üretip Ar-Ge çalışmaları ile daha da güçlendirmeyi ve günümüz otomotiv sektörü devlerine ayak uydurmayı planlamaktayız." dedi.

Yerleşik şarj ünitesi sayesinde aracın istenildiği yerden bir priz sayesinde şarj edebileceğini belirten Köse, şöyle devam etti:

"Bu şarj ile günümüz elektrikli araçlarına yakın bir sürüş mesafesi amaçlamaktayız. Aracımızı tamamladıktan sonra Trabzon'dan başlayacağımız yolculuğu Kocaeli'de yarışma alanında bitireceğiz. Kendi aracımızla yapacağımız bu kısa yolculuğu, destekçilerimiz yanımızda olurlarsa tüm Türkiye geneline yayıp halkımıza hidrojen enerjisiyle çalışan aracımızı tanıtarak bu konuda farkındalık oluşturacağız. Üniversitemizin destekleriyle çıktığımız bu zorlu yolda hedeflerimiz yüzde 100 yerli, üretimi düşük, yakıt tüketimli ve doğaya zarar vermeyen bir araç üretip yerli otomotiv sektörünün nitelikli şekilde gelişmesini sağlamak ve bu gelişmenin Türkiye markası altında uluslararası hale getirilmesidir."

Köse, K-Tech takımının hidromobil kategorisinde Türkiye 3'üncülüğü, elektromobil kategorisinde ise Türkiye 7'nciliği ve yerli ürün teşvik ödülü bulunduğunu belirterek, Haziran ayında Londra'da düzenlenen "Shell-Eco Marathon" yarışmasına katıldıklarını, bir sonraki hedeflerinin TÜBİTAK alternatif enerjili araçlar yarışmasına ve ardından Avrupa'da düzenlenecek SEM yarışlarına katılmak olduğunu söyledi.

Köse, Trabzon halkı ve sanayicilerinin desteklerine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.