Son günlerde artan kaçakçılık ve terör olaylarının ardından emniyet şok bir ayrıntıyı gözler önüne serdi. Özellikle Güneydoğu’dan uyuşturucu sevkiyatı, sigara ve silah kaçakçılığı yapmaya çalışan kişilerin yol kontrollerine takılmamak için 61 plakalı araçları kiraladıkları ortaya çıktı. Emniyet birimlerinin oto kiralama firmaları ile irtibata geçip firma sahiplerini uyardıkları öğrenildi.

Trabzon’da oto kiralama işi  yapan Fatih Dokuz, iki aracının sigara kaçakçıları tarafından kullanıldığını belirterek, “Kimlik bildirme kanunu çıktıktan sonra oto kiralama sahipleri olarak rahat bir nefes aldık. Çünkü açıkçası aracımızı kimlere kiraladığımızı bilmiyorduk. Bu sistem sayesinde artık araçlarımızda da daha güvende oluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kimlik bildirme kanununda yapılan değişiklikle oto  kiralayan kişilerin kimlik bilgileri ile kiraladıkları araç bilgilerinin eş zamanlı olarak güvenlik güçlerine bildirime zorunluluğu getirildi. Böylece şüpheli durumları olan terör örgütleriyle ya da uyuşturucu kaçakçılarıyla bağlantılı olabilecek kişilere anında müdahale edilebilecek. (Şükran Atalar - Karadeniz)