TRABZON (AA) - Trabzon'da bir binanın çatısına konan güvercinini almak istediği sırada ev sahibi tarafından hırsız zannedilerek polise ihbar edilen zihinsel engelli Ceyhun Eyüpoğlu, yetkililerin yönlendirmesi ile spor hayatına başladı.

Ortahisar ilçesine bağlı Erdoğdu Mahallesi'nde yaşayan Eyüpoğlu'nun (26), yaklaşık 8 yıl önce beslediği güvercinlerden biri kaçarak binanın çatısına kondu. Bina sahibi, tanımadığı iki genci apartmanın çatısında görünce hırsız zannederek durumu polise ihbar etti.

Olay yerine gelen polis ekipleri, gerekli incelemenin ardından Eyüpoğlu ve beraberindeki arkadaşını İl Emniyet Müdürlüğüne getirdi. İşlemlerin ardından gençlerin hırsızlıkla ilgileri olmadığı tespit edildi. Yetkililer, sosyo ekonomik standartları düşük gençlerin kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilebileceği düşüncesiyle çözüm arayışına girdi.

Kentte uzun yıllardır özel sporcularla çalışan Milli Takım Antrenörü Zekeriya Üçüncü'ye durumu ileten yetkililer, çocukların spora yönlendirilebileceği görüşünü paylaştı.

Üçüncü, aynı zamanda risk altında bulunan bu çocukları ailelerinin de izni ve desteği ile kurucusu olduğu Trabzon Karşıyakaspor Kulübü bünyesinde sporla tanıştırdı.


- "Sporcularımızın başarıları göğsümüzü kabartıyor"

Üçüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zihinsel ve bedensel engelli çocukları spora yönlendirmek için yaklaşık 20 yıldır mücadele ettiğini söyledi.

Meslek yaşantısında birçok engelli sporcunun önemli başarılar kazandığına şahit olduğunu anlatan Üçüncü, engelli çocukların fırsat tanınması halinde birçok alanda olduğu gibi spor branşlarında da gelişim gösterebileceklerini ifade etti.

Üçüncü, Ceyhun Eyüpoğlu ile çalışmaya başladıkları dönemde sporla hiçbir alakası bulunmadığını belirterek, zaman içinde gelişim gösterdiğini dile getirdi.

Sporcunun, çoklu branşlar olarak ifade edilen yüksek atlama, uzun atlama, gülle ve cirit atma gibi dallarda başarılı olabileceğine dikkati çeken Üçüncü, Eyüpoğlu'nun kategorisinde dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonalarında üç adım atlamada dereceleri bulunduğunu vurguladı.

Üçüncü, Ceyhun'un son olarak Haziran 2016'da Ankara'da özel sporcuların katılımıyla düzenlenen Avrupa Açık Atletizm Şampiyonası'nda üç adım atlamada dördüncülük elde ettiğini aktararak, "Yarışmalara katılmak, değişik organizasyonların içinde yer almak özel sporcularımızın gelişimine katkı sağlıyor. Özel sporcularımızın elde ettikleri başarı kendileri kadar aileleri ve bizler için de çok kıymetli. Sporcularımızın başarıları göğsümüzü kabartıyor." dedi.

Sporun gençleri her türlü kötü alışkanlıktan uzaklaştırdığını belirten Üçüncü, özellikle engelli çocukların topluma kazandırılması, yeteneklerinin geliştirilmesi açısından spora yönlendirilmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ceyhun Eyüpoğlu ise, spor yapmayı çok sevdiğini ifade ederek, "Spor yapmasaydım ne yapardım bilmiyorum. Yarışmalara gidiyorum, yarışmayı seviyorum. Spor yaptığım için mutluyum. Ailem de seviniyor, yarışmalara gidince bana başarı diliyorlar." diye konuştu.