TRABZON (AA) - HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Nemli ve ılıman iklimi sayesinde yeşilin binbir tonunu barındıran Doğu Karadeniz yaylaları, baharın gelmesiyle renklenmeye başladı.

Tonya ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki bin 300 metre yüksekliğindeki Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında ''mavi zakkum'' olarak da isimlendirilen ''mavi yıldız'' çiçeğine ev sahipliği yapıyor.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan, ince uzun yapraklı "mavi yıldız" çiçeği, Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye'nin korumakla yükümlü olduğu nadir bitkiler arasında yer alıyor.

Nisan ayının ilk haftasında açmaya başlayan ve bir ay süreyle Kadıralak Yaylası'nı adeta maviye boyayan mavi yıldız çiçeğini görmek ve fotoğraflamak isteyenler, havaların ısınması ile yaylaya akın ediyor.

Son yıllarda mavi yıldız çiçeği ile adını daha da duyuran yayla, fotoğraf sanatçılarının ilk duraklarından biri haline geldi. Güzellikleri ve eşsiz manzarası için yaylaya gelen fotoğrafçılar, sabah saatlerinden gün batımına kadar mavi yıldız çiçeğini farklı açılardan görüntülemeye çalışıyor.

Çiftçilik ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan yayla sakinleri ise hayvanlarının kışlık yiyeceklerinin temini için gübreleme çalışmalarını sürdürüyor.

- "Sosyal medya ziyaretçi sayısını etkiledi"

Fotoğraf sanatçısı Atilla Alp Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mavi yıldız çiçeklerinin bu yıl daha erken açtığını ifade ederek, "Çiçeklerin açması yaklaşık 10 gün sürüyor. Bu yıl daha önceki senelere göre biraz daha erken açtı. Türkiye'nin birçok ilinden vatandaşlar Kadıralak'a, bu çiçeği fotoğraflamak için geliyor." dedi.

Mavi yıldız çiçeği ile Kadıralak Yaylası'nın da son yıllarda popüler olmaya başladığını anlatan Bölükbaşı, "Fotoğraf meraklılarının sosyal medya üzerinden yaylayı ve mavi yıldız çiçeğini paylaşması ilgi uyandırdı. Bu sayede sosyal medya ziyaretçi sayısını da etkiledi. Bu mevsimlerde yaylaya özellikle hafta sonları çok sayıda ziyaretçi geliyor." diye konuştu.

Mavi yıldız çiçeklerinin bir süre sonra solmaya başlayacağını ifade eden Bölükbaşı, fotoğrafseverlerin ve ziyaretçilerin bu dönemi iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.