ÇORUM (AA) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "(Kamuda en iyi taşeron işçiler çalışıyor, kadro alırlarsa çalışmazlar) şeklinde bir algı vardı. En yetkili ağızlar bu endişelerini bizlerle paylaştılar. Bu endişenin yersiz olduğunu söyledim. İnanıyorum ki kadro alan arkadaşlarımız işlerini daha çok sahiplenecek." dedi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası Çorum Şubesinin kentteki bir düğün salonunda gerçekleşen genel kurulunda yaptığı konuşmada, 2 Nisan itibarıyla kadroya geçecek taşeron işçilerin mutluluğunun ve geleceğe dair umutlarının Türkiye'nin her yerinde yüzlerinden okunduğunu söyledi.

Sayıları bir milyona yaklaşan taşeron işçilerin bu düzenleme ile hayata bakış açılarının değiştiğini dile getiren Arslan, uygulamanın hayata geçirilmesini sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile hükümete ve destek veren herkese teşekkür etti.

İşçilerin kadroya geçtikten sonra eskisi kadar çalışmayacakları yönünde endişeler bulunduğunu aktaran Arslan, "(Kamuda en iyi taşeron işçiler çalışıyor, kadro alırlarsa çalışmazlar) şeklinde bir algı vardı. En yetkili ağızlar bu endişelerini bizlerle paylaştılar. Bu endişenin yersiz olduğunu söyledim. İnanıyorum ki kadro alan arkadaşlarımız işlerini daha çok sahiplenecek." diye konuştu.

Türkiye'de kamuda kadrolu işçi sayısının 170 bin civarında bulunduğunu, taşeron düzenlemesiyle mevcut kadro sayısının 5 katının kadroya alınmasının kararlaştırıldığını anlatan Arslan, dolayısıyla düzenlemenin tarihi, hatta çalışma hayatında yapılan en büyük reformlardan biri olduğunu ifade etti.

Taşeron düzenlemesinin ardından uluslararası sendikal örgütlerden çok fazla tebrik mesajı aldıklarına dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:

"Dünyadaki trendleri bildiğim için küresel güçlerin gelişmekte olan ülkelere dayattıkları özelleştirme, taşeronlaştırma, devleti küçültme, bütün kamu kaynaklarını özel sektöre devretme baskılarına maruz kalan bir ülkedeki sendikacı olarak bu düzenlemenin ne kadar büyük anlam ifade ettiğini anlatmam gerekiyor. Taşeron uygulamasının yasaklanması, bütün itirazlara ve tepkilere rağmen bu düzenlemenin yapılmış olmasını Türkiye'nin küresel sermayeye, küresel güçlere meydan okuması olarak görüyoruz. Geçtiğimiz hafta İngiltere İşçi Partisi'nin gölge dışişleri bakanı ve savunma bakanı geldi. Taşeron konusunu konuştuk. Bu mücadeleyi İngiliz sendikacılara anlatmamız konusunda ricada bulundu. Biz sadece kendimize değil, uluslararası örgütlere de bunu anlatmaya devam edeceğiz."

- "ÇAYKUR'u da geleceğe taşımalıyız"

Arslan, sendika olarak ÇAYKUR'da bir düzenleme yaptıklarını, bunu yaparken bir taraftan işçilerin taleplerini gözettiklerini, diğer yandan da ÇAYKUR'un sağlıklı şekilde geleceğe taşınmasını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

ÇAYKUR'un kampanya süresinin belli olduğunun altını çizen Arslan, şunları kaydetti:

"ÇAYKUR'u rekabet edebilen bir dünya şirketi haline getirmemiz gerekiyor. Bunu yapamazsak, ÇAYKUR'u batırırsak bugüne kadarki benzer şirketlerin başına gelenler oraya da gelebilir. Her zaman Recep Tayyip Erdoğan gibi birisi olmayabilir. O yüzden ÇAYKUR'un da geleceğini düşünerek ciddi bir çalışma yaptık. Bir siyasi partinin yetkilisi, 'Sendika buna nasıl razı olur?' diye bizi eleştiriyor. Bu muhalefet anlayışıdır ki ÇAYKUR gibi kurumları maalesef yok etti. Sadece 'istemezük' diyorlar. 'Nasıl bir şey yapalım?' diyoruz, cevabı yok. Nasıl ÇAYKUR'u hem geleceğe taşıyacağız hem de çalışanları memnun edeceğiz? Önerilerini soruyoruz, önerileri 12 ay çalışmak. Şu an 6 ay çalıştırılabilecek bir altyapıyı kurduk. Kampanya dışında da arkadaşlarımızın çalışabileceği bir model kurduk. Eğer ÇAYKUR'u gelecekte işçilere 12 ay iş verebilecek noktaya taşırsak, elbette 12 ay çalışmalarını sağlayacağız ama bugün 12 ay çalışmayı dayatırsanız, ÇAYKUR'u yok edersiniz. Tablo ortada. Bu muhalefet anlayışını maalesef hem bir kısım siyasetçilerde hem de bir kısım sendikalarda görüyoruz."

Genel kurula TBMM İdare Amiri ve HAK-İŞ Konfederasyonu Onursal Başkanı Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ile sendika yöneticileri ve üyeler katıldı.