TRABZON (AA) - Trabzon'da Kamu Gözetimi Kurumunca (KGK) "Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS)" tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, finansal konularda iş dünyasının aynı dilde konuşmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Trabzon'da üretim yapan ve aynı zamanda oda üyesi olan uluslararası faaliyetlerde bulunan çok sayıda şirket olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, "Ticari ilişkilerde aynı dilden konuşmak finansal raporlarla olacaktır. Bunun da uluslararası standardının olması gereklidir. Bu tür çalışmalar özellikle yabancı yatırımcılarla ülkemizde gerçekleştirilen yatırımların daha sağlıklı şekilde yürümesine yardımcı olacaktır." dedi.

KGK Kurul Üyesi Ahmet Dönmez ise Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı hakkındaki kararların, 1 Ocak 2018 itibarıyla yürürlüğe gireceğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı, bağımsız denetime tabi olup, Türkiye Finansal Raporlama Standardı'nı uygulamayan işletmelerin, uygulayacağı bir finansal raporlama çerçevesidir. BOBİ FRS'nin amacı, gerçeğe uygun finansal bilgiyi, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir şekilde finansal tablolar düzenlenmesini sağlamak ve yararlanıcıların bilgisine sunmaktır. Tacirlerimiz defter tutmaktadır ancak vergi muhasibi üzerinden tutulan defter gerçeğe uygun bir bilgi sunumundan uzaktır. O nedenle ticaret erbabları risklerini görememektedir. Gerçekten reel kesim, mali tabloların kendisi açısından nelere kadir olduğunu, alacağı kararlara nasıl etkisi olacağını bilemiyor. Bunu bilse inanın bu bilgiyi haftalık raporlar halinde alır. İşletme sahibi geleceğini görecek. O şirketle iş yapan kişiler de güvenle iş yapacak."

Dönmez, dünya ile Türkiye'nin ticari olaylarda entegrasyonunun da yeni sistem sayesinde rahat ve kolay olacağına dikkati çekerek, "Yabancı bir iş adamı gelip bir Türk iş adamıyla iş yapmak isteyince onun bilançosuna baktığında gerçek durumunu görme imkanına sahip olacaktır. Bu da Türkiye'nin dünya ile ilişkilerinde ve ihracatımıza olumlu yansıyacaktır. Benzer uygulamalar Avrupa ülkelerinde vardır. Uzun vadede vergi mevzuatında düzenlemeler gerçekleştiği zaman bütün muhasebe sistemi, ticari bilanço kavramı üzerinden tutulacak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından KGK Daire Başkanı Uğur Hancıoğlu ve KGK uzmanları, yeni sistemle ilgili katılımcılara teknik bilgiler vererek soruları yanıtladı.

TTSO'da düzenlenen toplantıya, Trabzon Defterdarı Enver Çokyiğit, Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman, Trabzon Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Demir, çevre illerden oda temsilcileri ve iş adamları katıldı.