Nakliyat konusunda ise her gün duymaya alışık olduğumuz şase, dorse, römork, kamyon, kamyonet gibi kelimeler var. Özellikle kamyon ve kamyonet kelimelerine daha sık aşina olduğumuz bir gerçek. Ancak bu iki kelime benzer olmaları nedeniyle genelde aynı şey sanılıyor olsalar da aslında birbirlerinden oldukça farklılar. 

Kamyon ve kamyonet kullanım alanlarında, yük taşıma hacimlerine hatta hız limitlerine kadar pek çok konuda birbirlerinden ayrılıyorlar. En kısa şekilde tanımlamak gerekirse kamyonlar, çekiş gücü yüksek ve ağır yüklerin taşınmasında kullanılan bir araç. Kamyonette bir bakıma kamyon olarak görülüyor olsa da yük taşıma noktasında en fazla 1500 kilograma çıkabildiği için en fazla küçük kamyon denebilir.

Durum böyle olunca kullanım alanlarında da farklılıklar görülüyor. Kamyonet, şehir içi trafikte daha rahat kullanıldığı için şehir içi nakliyatın en çok tercih edilen araçları arasında. Ancak iş şehirlerarası nakliyata geldiğinde ise orada görevi kamyonlar üstleniyor. Yüksek motor gücü ve çekiş gücünün yanı sıra geniş taşıma hacmiyle ve her taşınacak her ürün için farklı modelleri ile kamyonlar şehirlerarası nakliyatta tercih ediliyor. Buna ek olarak kamyonların güçlü yapısı sayesinde birden fazla aks ile taşımacılık yapılabiliyor. Ancak kamyonetlerde ise en fazla tek aks kullanılabiliyor. 

Her iki aracın taşıdıkları yüklerde kullanım alanlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Kamyonetler şehir içinde mobilya, beyaz eşya ya da içecek taşımacılığı için tercih ediliyor. Kamyonlar ise farklı modelleri sayesinde en ağır yüklerin taşındığı inşaat sektöründen, en fazla dikkat ve özenin gerektiği canlı hayvan taşımacılığına kadar pek çok alanda nakliyat şirketlerinin en önemli tercihi.

Ek olarak araçlar arasındaki farklılığı gösteren bir başka detay ehliyet. Türkiye’de kamyon kullanabilmek için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Kamyonet için ise B sınıfı ehliyete sahip olmanız trafiğe çıkabilmeniz için yeterli.

Ancak her ne kadar kamyon ile kamyonet arasında farklılıklar var olsa da şirketlerin tercih noktalarında beklentileri ortak bir hale geliyor. İster kamyon ister kamyonet olsun araç alırken sağlamlık, güvenlik, yol tutuşu, hacim gibi pek çok detay işin içine giriyor ve araç tercihini bunlar belirliyor. Konu hakkında Avrupa’nın popüler isimlerinden Truck 1, Türkiye için özellikle kamyon seçimi söz konusu olduğunda, nakliyat şirketlerinin tercihinin Mercedes kamyon olduğunu belirtiyor. Mercedes kamyon, sağlam ve güçlü teknik özelliklere sahip olmasının yanı sıra şık duruşu ile de şirketleri kendine çekmeyi başarıyor.