GAZİANTEP/GİRESUN (AA) - FETÖ'nün darbe girişimini protesto etmek amacıyla meydanlara çıkan vatandaşlar, hem demokrasi nöbeti tutuyor hem de kan bağışında bulunuyor.

Türk Kızılayı Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdal Ucuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, demokrasi nöbeti başladığından beri kan bağışında ciddi oranda artış yaşandığını söyledi.

Darbeye karşı kahramanca bir duruş sergileyen vatandaşların bu duruşlarını demokrasi nöbetiyle de devam ettirdiklerini anımsatan Ucuz, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız burada kahramanlıklarını kan vererek de devam ettiriyor. Yaralı insanlara yardım etmek istiyor. Demokrasi Meydanı'ndaki kan merkezimizde günlük kan bağışı oranı 4 kat arttı. Daha önce günde 60 ünite civarında kan toplanırken demokrasi nöbetleri başladığından beri günlük 250 ünite kan toplanıyor . Vatandaşlarımız yaralı insanlara yardım etmek için çabalıyor."

Türk Kızılayı Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Dila Baran da darbe girişimine kendilerinin de anında reaksiyon gösterdiğini, tüm Kızılay personelinin meydanlarda yer aldığını, demokrasi nöbetlerine destek verdiğini söyledi.

Baran, hem darbe girişimi hem de sonrasında vatandaşlarla meydanlarda el ele demokrasi nöbetlerine katıldıklarına işaret ederek, "Halkımızın yanındayız. Meydanlarda olmaya devam edeceğiz. El ele olmayı sürdüreceğiz. Yalnız değilsiniz. Kızılay, Türk halkı olmak üzere tüm dünya mazlumlarının yanında." dedi.

Bölge halkının kampanyalara yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Baran, şunları kaydetti:

"Kan merkezlerindeki görevlilerimiz çok geç saatlere kadar meydanlarda hem nöbet tutuyor hem de stantlar açarak bağışları kabul ediyor. Halkımızın demokrasi nöbetine yoğun katılımı kan bağışı kampanyalarına da olumlu yansıdı. Çok faydasını gördük. Halkımız zaten Kızılay dostu. Kan bağışına son dönemlerde yoğun ilgi gösteriyorlardı. Darbe girişimi sonrası ilgi çok çok arttı. Bugün itibarıyla bağış miktarı yüzde 20 arttı. İlerleyen günlerde bu rakamın daha da yukarılara çıkmasını hedefliyoruz."

Kızılay'a kan bağışında bulunan Giresun Defterdarı Musa Koçulu, sürekli kan bağışçısı olduğunu belirterek, bu kez demokrasi nöbeti tutulan bir akşamda kan bağışı yaptığını anlattı.

İnsanların güçlerine göre demokrasiye sahip çıkmaya çalıştığını dile getiren Koçulu, "Bazı insanlar canlarını feda ederek demokrasiyi korumaya çalıştı. Bazıları da kanlarını dökerek yaralandı. Gerçekten bizim de bu anlamda bir katkımız olacaksa kendimizi mutlu hissederiz. Her zaman ülkemizin ve milletimizin bölünmemesi, bayrağımızın inmemesi ve ezanlarımızın susmaması için millet olarak her türlü gayreti, canımız ve kanımızla ortaya koymak zorundayız. Koyuyoruz da inşallah." dedi.

- "Milletim için canım da kanım da feda olsun"

Kan bağışında bulunan vatandaşlardan Eyüp Yeşilbağ da 15 Temmuz’dan beri meydanda olduğunu, bu süreçte alandaki mobil kan merkezine kan verdiğini söyledi.

Kan bağışını insani bir görev olarak gördüğünü vurgulayan Yeşilbağ, "Bu konuda elimden gelen gayreti göstermeye çalışıyorum. Vatan savunması niyetiyle günlerdir meydanlardayız. Kan vermek gibi insani bir görevi de herkesin yapması gerekir." dedi.

Abdullah Keser de her 3 ayda bir rutin olarak Türk Kızılayına kan bağışladığını belirterek, "İlk günden beri demokrasi nöbetini sürdürüyorum. Milletim için seve seve kan veriyorum. Milletim için kanım da canım da feda olsun." diye konuştu.