15 Temmuz’da bir grup askerin kanlı darbe girişiminin İstanbul ayağında yaşananlar anbean görüntülendi.
15 Temmuz’da bir grup askerin kanlı darbe girişiminin İstanbul ayağında yaşananlar anbean görüntülendi. Askerin darbe girişimi öncesi köprülere konuşlanması, yolları tanklarla kesmeleri, İBB binasına gelişleri, kendilerine engel olmaya çalışan vatandaşlara tankın namlusunu doğrultup ateş açmaları ve yaşanan tüm olaylar şehir kameraları tarafından kaydedildi.

DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNAN BİR KISIM ASKER İTFAİYE ARACININ ÜZERİNDE KÖPRÜYE HAREKET ETMİŞ
Kalkışma başlamadan önce köprüyü kapatmak için yol alan ilk askeri araç saat 21.38’de Boğaziçi Köprüsü Beylerbeyi katılımından köprü girişini kapatmak üzere hareket ettiği Beylerbeyi katılımı kamerası tarafıdnan kaydedildi. Askeri aracın girişinin hemen ardından bir itfaiye aracının kısa süreli durduğu, hareket ettiği esnada itfaiye aracının arkasında aracın üzerine çıkan askerler olduğu aynı kamera kayıtlarına yansıyor. Aynı araç saat 21. 42’de taşıdığı askerleri köprü girişinde indirilerek askerleri girişe konuşlandırıyor. Araçların ise görüntülerde Çamlıca ve Beylerdeyi’ne doğru yönlendirildiği görülüyor.
Saat 00.54’te ise Altunizade yönünden gelen 2 tank köprü üzerine doğru hareket etmeye başlıyor ve tanklar 00. 54’te Boğaziçi Köprüsü Anadolu yakası kamerasından görüntüleniyor.

SAAT 05. 28’DE TANKIN NAMLUSUNU HALKIN ÜZERİNE ÇEVİRDİLER VE TOP ATIŞI YAPILDI
Saat 01. 32’de halkın köprü girişine doğru hareket ettiği görülüyor. Emniyet mensuplarının teslim olun çağrısına uymayan darbeci askerler saat 05. 28’de taktın namlusunu halkın üzerine çevirerek top atışı gerçekleştiriyor. Buradaki olayda ise vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin olduğu öğrenildi.

ASKER 06. 10’DA TESLİM OLDU
06. 10’da teslim olma kararı alan darbeci askerler silahlarını bırakarak girişe doğru yürümeye başlıyor. Bu sırada ise tepkili olan halk askerlerin üzerine koşuyor. Polis ve asker halkı engellemek istiyor. Teslim olan darbeci askerin minibüslere bindirilerek köprüden tahliye edilmelerinin ise uzun sürdüğü görülüyor. Askeri araç ve tanklar ise saat 10. 30’da köprü üzerinden çekilirken sat 10.30’da köprü çift yönlü olarak trafiğe açılıyor.

FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ ASKER TARAFINDAN TRAFİĞE KAPATILDI
Görüntülerde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise saat 22. 42’de araç geçişine çift yönlü olarak kapatıldığı görülüyor. Yer yer araç geçişine izin verilse de saat 01.00’da hiç bir şekilde araç geçişine izin verilmedi. Polis ise tanklara karşı yola TIR’larla barikat kuruyor. TEM Mahmutbey 01. 50’de kısmen trafiğe kapatılıyor.
karşı yola an 03. 50’de emniyet güçleri itibaren başlıyor.

6 ASKERİ ARAÇ SAAT 22. 50’DE SARAÇHANE İBB BİNASINA GELDİ
Saat 22. 00 civarında Mahmutbey yönünden yola çıkan 6 askeri araç saat 22. 50’de Saraçhane İBB binasına ulaşıyor. Trafik akışını kesen askeri araçlar 23. 21’de askeri araç o bölgede trafik akışını tamamen kesiyor. Bir süre sonra askeri kamyon tarafından trafik tamamen kapatılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı sokağa davetinin ardından saat 01. 00 civarında halkın İBB binasının çevresine toplanmaya başladığı görülüyor.

ASKER KENDİLERİYLE KONUŞMAK İSTEYEN VATANDAŞLARI AYAKLARINDAN VURDU
Saat 01. 22’de İBB’ye ait iş makineleri ve ağır vasıtalar binaya bağlanan tüm yollarda konuşlandırılıyor. Askerle konuşmaya çalışan bir vatandaş, saat 01. 30’da ayağından vuruluyor ve saat 02. 17’de askere yaklaşan 2 vatandaş daha ayaklarından vuruluyor. Saat 02. 32’de özel harekat polislerinin ilk müdahalesiyle askerlerin büyük bir bölümü İBB binasının içine kaçmış Vezneciler’de yolu kesen 3 asker ise polise teslim oluyor. Bina için operasyonun başlatılmasıyla ise etkisiz hale getirilen askerin dışarıya çıkartıldığı görülüyor.

VATANDAŞ İSE AKIN AKIN İBB BİNASINA GİRİYOR
Saat 22. 00’da Mahmutbey tarafından gelen 7 farklı tipte tank ise 22. 54’te Bayrampaşa kamerasından tespit ediliyor. Bu tankların Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ilerledikleri görülüyor.

POLİS HAFRİYAT KAMYONLARIYLA TANKLARIN ÇIKIŞINI ENGELLEDİ
Saat 23. 11’de ise Vatan Caddesi Mahmutbey istikameti İGDAŞ binası önünde polisin yolu hafriyat kamyonuyla kapatarak tankların çıkışını engelledikleri görülüyor. Yolun kapatıldığını gören tanklar ters yönden geldikleri kışlaya geri döndükleri görülüyor.

TANK ÖNÜNE ÇIKAN TÜM ARAÇLARI BÖYLE EZDİ
Tanklar yol aldığı sırada vatandaşların ise tankların manevralarını engellemek için harekete geçtiği görülüyor. Bazı tankların konvoydan koparak arkada kaldıkları 7 tanktan 6’sının hal yönünden dönerek Mahmutbey güzergahında izledikleri yalnız kalan bir tankın ise panikle önüne çıkan tüm araçları ezdiği görülüyor.
(İHA)