ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Nüfus iki binin altında olduğu için kapatılan Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Alacahöyük Belediyesinin hizmet binasının bir bölümü çevre köylülerin de yararlandığı halk kütüphanesine dönüştürüldü.

Çorum'a yaklaşık 60, Alaca ilçesine de 30 kilometre uzaklıktaki Alacahöyük Belde Belediyesi, 2012 yılında yapılan düzenlemeyle nüfusu 2 binin altında olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Beldenin geçen yıl yapılan yerel seçimler ile köy statüsü kazanmasının ardından belediye başkanlığı binasının atıl durumda kalmaması için 2 katlı hizmet binasının bir bölümü halk kütüphanesi oluşturulması amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, diğer bölümü de Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne tahsis edildi.

Daha önce belediyenin encümen toplantılarının yapıldığı salon, tahsis sonrası Kültür ve Turizm Müdürlüğünce halk kütüphanesi olarak düzenlendi. 

-Kütüphanenin günlük ziyaretçi sayısı 200'ü buluyor

Kütüphane görevlisi Tuncay Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin kitabın bulunduğu kütüphaneden çevre köylerden gelenlerle günde 200 kişinin faydalandığını söyledi.

Kütüphane içerisinde internet bağlantılı 6 bilgisayar yer aldığını ifade eden Güngör, "Aslında köyümüzde bir kütüphanemiz vardı ancak çok küçük ve kullanışsız bir yerdeydi. Belediyemiz kapandıktan sonra buraya taşındık. Yaklaşık 3 bin kitabımız ve internet bağlantılı 6 bilgisayarımız bulunuyor. Günlük 80-100 civarında ziyaretçimiz var. Bölgede başka kütüphane olmaması nedeniyle çevre köylerden de gelen oluyor" dedi.

 Bin nüfuslu köyde ilkokul ve ortaokulda eğitim gören 120 öğrenciden büyük bölümünün ödevini kütüphanede yaptığını belirten Güngör, "Öğrenciler, kütüphanemizin müdavimlerinden. Burası sayesinde Anadolu ve fen liselerini kazanan çocuklarımız var. Öğrencilerin yanı sıra halktan gelip burada vaktini değerlendirenler de var" diye konuştu.

Güngör, kütüphanedeki kitap sayısını artırmak için yetkililerden ya da hayırseverlerden destek istediklerini sözlerine ekledi.  

-Öğrenciler yeni kütüphaneyi sevdi

Alacahöyük Ortaokulu 4. sınıf öğrencisi Burak Yarışır, yeni kütüphaneyi çok beğendiğini kaydederek, "Daha önce kütüphanemiz çok küçüktü. Raflar ve kitaplar sığmıyordu ama burada tüm kitaplardan yararlanabiliyoruz. Üstelik okuma salonumuz da genişledi. Yaz tatilinde bol bol kitap okuyorum. Okul zamanında da ödevlerimi burada yapıyorum, internetten yararlanıyorum. Başka köylerde böyle bir kütüphane yok. Bu bizim için çok avantajlı" ifadesini kullandı.

Ankara'dan yaz tatilinin geçirmek için ailesiyle geldiği Alacahöyük'te kütüphane bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren ortaokul 2. sınıf öğrencisi Ege Dekli de kütüphanede her gün kitap okuyup internetten yararlandığını söyledi.