ÇORUM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - Kaplama lastik üreten firmalara yapılan denetimlerde 184 firmadan 170'i, uygunluk şartlarını taşımadığı gerekçesiyle üretimlerinin durdurulmasına karar verildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç güvenliğinde lastiklerinin büyük önem taşıdığını anlattı.

Bu nedenle Türkiye'de kaplama lastik üretimi yapan firmalara yönelik yoğun bir denetim kampanyası başlattıklarını belirten Dere, denetimlerin "ürkütücü bir tablo" ortaya koyduğunu ifade etti.

Dere, kaplama lastik üretimi yapan 184 firma tespit ettiklerini belirterek,  bunlardan da sadece 14'ünün "Tip" onay belgesinin bulunduğunu kaydetti.

Motorlu araç ve römorklarının aksam, parça, sistemlerinin ilgili yönetmelik veya regülasyonlara uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren belgelendirme sistemine "Tip" denildiğine işaret eden Dere, denetimlerde, Tip onay belgesi almayan firmaların üretiminin durdurulduğunu söyledi.

Dere, denetlenen 184 firmanın 170'inin üretiminin durdurulmasına karar verildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de kaplama lastik üretimi yapan firmalara yönelik yoğun bir denetim kampanyası başlattık. Sadece 14 firma Tip onay belgesini almış, standartlara uygun üretim yapıyordu. Bu korkunç bir durumdu.  Bunun üzerine Tip onay belgesi bulunmayan firmaların tamamının üretimini durdurduk."

- "Amacımız üretimin tamamen güvenli hale gelmesi"

Yaşanan zorlu sürecin sonucunda bazı firmaların güvenli üretim standartlarını yakaladığını ve yeniden üretime başladığını anlatan Dere, şu anda 101 firmanın Tip onay belgesini alarak üretimini standartlara uygun hale getirdiğini belirtti.

Dere, diğer  firmaların ise halen üretim yapmadığına işaret ederek, "Onların da istenilen standartları yakalayıp üretime başlaması için gerekli desteği veriyoruz. Amacımız üretimin tamamen güvenli hale gelmesi. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.