KARABÜK (AA) - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Kut'ül Amare Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Safranbolu Cemil Meriç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonu'nda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Öğrencilerin şiir okumasıyla devam eden programda "Tüfeğini bırakmayan asker" tiyatro gösterisi sunuldu.

Kutlama programı oratoryo gösterisinin ardından sona erdi.

Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kut'ül Amare'nin, Osmanlı Devleti'nin kazandığı son önemli savaş olduğunu söyledi.

İngiliz ordusunun Çanakkale'den sonra kaybettiği en önemli savaş olduğunu ifade eden Ürkmezer, "Koca bir İngiliz tümeninin esir alınmasıyla kazanılmış bir zafer. Osmanlı'nın son dönemlerinde dahi böyle büyük bir zafer kazanması çok önemli. Yıllarca bunu kutlamışız. Ancak son dönemlerde tekrar hatırlamaya, tarih olarak kutlamaya başladık." diye konuştu.

İngiliz Devleti'nin Çanakkale Savaşı'yla ilgili bilgileri kendi müzelerinde gösterdiğini hatırlatan Ürkmezer, şunları kaydetti:

"Kut'ül Amare Savaşı'nda koca bir tümeni kaybetmiş olmalarını yıllarca üzerlerinden atamadılar. Yaşadıkları büyük bir yenilgi. Çanakkale, Kut'ül Amare oradan da Kurtuluş Savaşı'na bağlanması anlamında bunların hepsi bir zincirin halkaları anlamında bizler için önemli."