KARABÜK (AA) - Karabük ilinin kuruluş günü olarak kabul edilen Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temelinin atılmasının 81. yıl dönümü, il protokolünce yayımlanan mesajlarla kutlandı.

Karabük Valisi Kemal Çeber, yayımladığı mesajda, ulusal bağımsızlığın iktisadi bağımsızlıkla taçlandırılmasının önemli bir ayağını oluşturan, yerli ağır sanayinin ilk ve en büyüğü Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelinin 3 Nisan 1937'de atıldığını hatırlattı.

Bu günün aynı zamanda, cumhuriyet şehri Karabük'ün doğuşu ve kuruluş günü olduğunu belirten Çeber, şunları kaydetti:

"Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'da ve Trakya'da işgale uğramış birçok şehrimiz büyük bir azimle kazandıkları zafer gününü 'kurtuluş günü' olarak kutlarken, Karabük, 3 Nisan gününü 'kuruluş günü' olarak kutlamaktadır. Karabük ili yeni kurulmuş bir il olsa da Batı Karadeniz'de uzun süre gizli kalmış kültürel değerleri ile bambaşka özelliklere sahip bir şehir konumundadır. Adı sürekli olarak ağır sanayi kenti ve demir çelik tesisleriyle anılmaya alışılmış kentimizin yeni yeni gün yüzüne çıkmaya başlamış kültürel değerlerinin keşfedilmesi bizleri mutlu etmektedir."

Çeber, Karabük'ü taşıdığı değerlerle hep birlikte daha ileriye nice 81. yıllara beraber taşıyacaklarını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu duygu ve düşüncelerle iktisadi bağımsızlığımızın önemli bir nişanesi olan demir çelik fabrikalarının Karabük'te kurulmasına öncülük eden başta devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği geçen tüm devlet büyüklerini, fabrikamızın bu günlere gelmesinde vesile olan tüm yönetici ve çalışanlarını minnetle ve şükranla anıyor, tüm Karabük halkına saygı ve sevgilerimi sunuyorum."

- Belediye Başkanı Vergili

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili de mesajında, 1937'de Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelinin 13 haneli bir köy olan Karabük'te atıldığını belirtti.

Genç cumhuriyetin sanayileşme hamlesinin en önemli adımı olan bu hamlenin, zaman içinde ekonomik, sosyal ve kültürel bir değer olarak büyüyerek bugünlere geldiğini aktaran Vergili, şunları dile getirdi:

"Bu fabrika ekonomi ve sanayi alanındaki öncü girişimin yanında yeni bir sosyal yaşam biçiminin, yeni şehir kültürünün gelişmesini sağlamış, emek, sermaye, üretim, ticaret gibi konularda yeni alanlar açmış, zaman içinde de Karabük adı ile özdeşleşmiştir. Bizlerin nereden ve nasıl geldiğimizi bilmemiz, nereye nasıl gideceğimizi bilmemiz acısından çok önemlidir. Bugünümüzü yaşadığımız, geleceğimizi planladığımız bu şehir, hatıralarımızı sakladığımız, çocuklarımızın gelecek için hayal kurduğu, emeğin alın terinin her köşesinde görüldüğü, çok değerli, bizim için anlamı çok büyük bir şehirdir. Geçen 81 yılı, gereken dersleri alarak, geleceğimiz için eğitimde, üretimde, sosyal hayatta, uygarlıkta, gelişmede yol gösterici bir 81 yıl olarak değerlendiriyoruz."

- AK Parti Karabük Milletvekili Uysal

AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal da gün dolasıyla yayımladığı mesajda Türkiye'nin birçok ili düşman işgalinden kurtuluşunu kutlarken, Karabük'ün kuruluş günü olarak 3 Nisan'ı kutladığını kaydetti.

Karabük'ün, Cumhuriyetin ilanından sonra oluşan ilk şehir olduğu için bir cumhuriyet şehri olduğunu dile getiren Uysal, Karabük'ün AK Parti hükümetleri ile önemli bir gelişim içerisinde olduğunu ifade etti.

Uysal, mesajında şu bilgilere yer verdi:

"TÜİK rakamlarına göre Karabük'ün ihracatı 2002 yılında 9.8 milyon dolarken, 2017 yılı sonu itibariyle 33 katına yükselmiş; 326,1 milyon dolar olmuştur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu rakamlarına göre; 2017'de mevduatı yüzde 50,5 artarak 2 milyar liradan 3 milyar liraya çıkan Karabük, Türkiye'de mevduatını en çok artıran il oldu. Bununla da kalmadı kredisi en az artan, yani borcu en düşük düzeyde artan il de Karabük oldu."

Karabük'ün kuruluş günü dolayısıyla Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ve AK Parti Karabük İl Başkanı İsmail Altınöz de birer mesaj yayımladı.