ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez gündeme gelen, 2. Abdülhamid zamanında da projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun ikinci etabının yıl sonunda tamamlanarak hizmete açılması öngörülüyor.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun iki bölgeyi birbirine bağlayan en kestirme yol olma özelliği taşıdığını bildirdi.

Asırlık projenin birinci etabının geçen yıl tamamlanarak hizmete açıldığını, ikinci etabının ise iki ay içerisinde açılmasının planlandığını belirten Vali Balkanlıoğlu, "Yolun tamamlanması için ekipler gece gündüz çalışıyor. Bir yandan sıcak asfalt dökme çalışmaları, bir yandan da projede bağlantı yolları ve çevre düzenlemesi devam ediyor." dedi.

Yolun etap etap ilerlediğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, "Bu yol güzergahında 30'a yakın tünel, birçok viyadük ve köprü var. Projesine ve bölgenin şartlarına bakıldığı zaman yol çok zorlu. Zaten yolun 2016 yılı içerisinde Ordu sınırlarından geçen 88 kilometrelik 3 etabın hepsinin tamamlanması hedeflenmişti ancak arazilerin kamulaştırılması ve arazilerin çok sarp olması nedeniyle gecikmelere neden oldu ama bütün bunlara rağmen birinci etabı geçen yıl tamamlanmıştı. İkinci etabın ise bu yıl sonu itibarıyla tamamlanması bekleniyor." diye konuştu.

Yaklaşık 140 yıl önce projelendirilen yolda, çalışmaların son derece iyi devam ettiğini anlatan Balkanlıoğlu, "Bu yıl sonu itibarıyla yolun ikinci etabı da ulaşıma açılmış olacak. Şu anda yolda kalitesi oldukça yüksek sıcak asfalt çalışmasının yanı sıra tünellerdeki son eksiklikler gideriliyor. İnşallah ikinci etap da tamamlandıktan sonra hemen 3. etaba geçilecek ve hedefimiz 2017 yılının sonu ya da 2018 yılı içerisinde yolun tamamını ulaşıma açmak olacak." şeklinde konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, 2018'de tam olarak bitirilmesi hedeflenen yolun açılması ile 2-3 saat içerisinde Orduluların Sivas'a, Sivaslıların ise sahile gelebileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla Ordulu vatandaşların yanı sıra Sivas ve Kayseri insanları da heyecanla bu yolun tamamlanmasını bekliyor. Özellikle Sivaslı kardeşlerimiz bir nevi sahile kavuşmuş olacaklar. 'Ulaşamadığın yer senin değildir' sözünü de hatırlamak gerekiyor. Onun için ulaşımda yol ve hız son derece önemli. Özellikle ihracat ürünleri en hızlı şekilde bu yolla yurt dışına ihraç edilebilecek. Yolun tamamlanmasıyla Ordulular günübirlik Kayseri mantısı ya da Sivas'taki bir ürünü yemeyi arzu ediyor. Aynı şekilde Kayseri ve Sivaslılar da günübirlik Ordu'ya gelip balık yemeyi arzu ediyorlar. Bu nedenle yola çok önem verilmektedir."

Yolun tamamlanmasıyla turizm hareketliliğinin artacağı öngörüsünü de paylaşan Vali Balkanlıoğlu, "Belki insanlar sahilden yazlık alacak. Böylelikle gayrimenkul hareketlenecek. Biz bu yolun her şeyi tetikleyeceğini bekliyoruz. Bu yolun hiç kuşkusuz en önemli özelliği de yakıt tasarrufu sağlayacak olmasıdır. Sürücüler ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlayarak Karadeniz'den Akdeniz'e gidebileceklerdir." değerlendirmesinde bulundu.