ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Ordulu iki genç kardeş, yöreye özgü pide ile Türkiye'deki 7 şubenin ardından Ortadoğu ve Avrupa pazarında da damakları tatlandırıyor.

Kentte 1981 yılında 40 kişilik müşteri kapasiteli pide ve lahmacun salonu olarak açılan firma, baba Cevdet ve amca Nurettin Aktaş'tan iki kardeşe geçmesiyle sektörde yeniliklere imza atıldı.

Tamer (38) ve kardeşi Samet Aktaş (33), Ordu'da üç restoranın ardından farklı konseptte bir kafe ile müşterilerine hizmet vermeyi sürdürdü. Ülke geneline yayılma hedefi ile yola çıkan kardeşler, İstanbul'da üç şube açtı.

Karadeniz yaylalarında doğal ortamda beslenen hayvanların eti ve yöreye özgü tereyağı ile harmanlanmış farklı çeşitlerdeki Ordu pidesi, dondurulmuş şekilde market zincirlerinde yerini aldı.

Ordu firması, ilk olarak Gürcistan'da damakları lezzetlendirirken, Azerbaycan, Almanya, İngiltere ve Katar gibi ülkelerle buluşan pidenin, Avrupa ve diğer ülkelerde de yerini alması hedefleniyor.

Aktaşlar Lezzet Grubu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinden devraldıkları firmayı 2001 yılından beri kardeşi ile yürüttüklerini söyledi.

Sistemli bir çalışma neticesiyle pideyi dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini anlatan Aktaş, "Kurumsallaşma çalışmalarının tamamlanmasıyla pidede edinilen misyonu tüm Türkiye ve dünyaya yayma olarak belirledik. Bu hedefimiz doğrultusunda da ilerliyoruz." dedi.

Aktaş, pidenin bir milli ürün olduğuna işaret ederek, "Pide geleneksel bir ürünümüz. Karadeniz ve Ordulular için bir tutku ve sıradan bir yemek değil. Biz tutkuyla sevdiğimiz ürünümüzü tüm dünyada herkesin tatmasını istedik. Tıpkı pizza, hamburger nasıl hayatımıza girebildiyse biz de pideyi tüm dünyaya, insanların hayatına sokabilmeyi hedefledik." diye konuştu.

- "Ülke sayımızı 20'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz"

Ordu'daki şubeleşme sonrası İstanbul'da Bağdat Caddesi, Beylikdüzü ve Ataşehir'de şube açtıklarını belirten Aktaş, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi ikinci bir fast food markamız var, 90 saniyede ürünlerin alınabileceği pidenin fast food hali. Ona da Beşiktaş'ta ilk şubemizle başlıyoruz. O markamız da franchise ve master franchise sistemiyle dünyanın tüm ülkelerinde yerini bulacak. Tıpkı buradaki hamburger markaları gibi umarım 3-4 yıl sonra bizim de ülkemizin gurur duyacağı pide markamız olacak. İkincisi de dondurulmuş üretim yapıp pideleri raflara yönlendirdik. İnsanların, market raflarından ürünlerini alıp evde 5 dakikada pişirerek tüketebileceği şekle getirdik. Bunun da ihracatta pazardaki payı çok büyük. Özellikle Ortadoğu ve Balkanlar bölgesinden ilgi gösteriliyor. Onlara ürünlerimizi göndermeye başladık."

Dondurulmuş pideyi yurt içi ve yurt dışına dağıttıklarını dile getiren Aktaş, yurt dışında fuarlara katıldıklarını ve sürekli pazarı genişleterek, Ordu pidesini tüm dünyanın tanımasını istediklerine vurgu yaptı.

Gürcistan, Azerbaycan, Almanya, İngiltere ve Katar pazarına açıldıklarını vurgulayan Aktaş, "Ekim ayının başında Almanya'daki görüşmelerle 13 Avrupa ülkesinde daha ürünlerimizin satışını sağlayacak, market raflarındaki yerimizi alacağız. İnşallah anlaşmalarımızı yapacağız. 2018'in ilk 6 ayı içerisinde bu ülke sayımızı 20'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz."

- Günlük üretim kapasitesi 200 bin adet

Firmanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Samet Aktaş ise şu anda 7 şubeli restoran zincirleri bulunduğunu dile getirdi.

Restoranların dışında çocukluk hayalleri olan dondurulmuş ürün pazarına girdiklerini belirten Aktaş, "3,5 yıldır profesyonel olarak dondurulmuş ürün üretiyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 bin metre kapalı alanda fabrikamız var. Günlük 200 bin adet üretim kapasitesiyle çalışıyoruz. Türkiye'nin ulusal market zincirlerinin bir çoğunda ürünlerimiz var. Birçok kurum kuruluşlarda özel tüketim yerlerinde Ordu pidesini tattırıyoruz." şeklinde konuştu.

Diğer pide çeşitlerinin çiğ kıyma ile yapıldığını ancak Ordu pidesinin kavrularak pişirildiğini anlatan Aktaş, en büyük özelliğinin ise tereyağı kullanılması ve yöreye özgü üretim tekniklerinin uygulanması olduğunu aktardı.

Aktaş, üründe kullanılan peynir ile unun özel üretildiğini ve etinin ise titizlikle seçilerek kullanıma hazır hale getirildiğine dikkati çekti.

Bünyelerinde bulunan 7 restoran ve fabrikalarında 400 kişi istihdam ettiklerini vurgulayan Aktaş, "Fabrikamızda çalışanlarımızın yüzde 90'ı bayan. Çoğunlukla bayanları istihdam etmeye özen gösteriyoruz. Onların da iş gücüne katkıda bulunmalarını hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Dondurulmuş pide de "Bütün dünya bu lezzeti tatmalı" diyerek yola çıktıklarının altını çizen Aktaş, yakın zamanda Avrupa ve Ortadoğu'nun büyük bölümüne ürünlerini ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Aktaş, Katar'ın yanı sıra Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer Arap ülkelerinde de bayilikler yoluyla yer almayı da amaçladıklarını sözlerine ekledi.