ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Karadenizli arıcılar, bal üretimi için bazı illerdeki yaylalara göç etmeye hazırlanıyor.

Her yıl nisan ayında göç hazırlıklarına başlayan ve mayıs ayından itibaren başka bölgelere göç eden Karadenizli arıcılar, hazırlıklarını hızlandırdı. Mayıs ayının ortasında yayla yolcuğuna çıkmayı planlayan arıcılar, bir yandan kovanlarını ve çerçevelerini tamir ediyor diğer yandan da yaylada arı bakımı için gerekli malzemeleri tedarik etmeye çalışıyor.

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadenizli arıcıların her yıl olduğu gibi göç hazırlığına başladığını söyledi. Arıcıların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Aydın, "Önümüzdeki günlerde bu hazırlık bitecek ve arıcılarımızın her biri Türkiye'nin dört bir tarafına dağılacak." dedi.

Karadenizli arıcıların genellikle Sivas, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Gümüşhane, Bayburt, Van, Bitlis, Muş, Yozgat ve Bingöl illerindeki yaylaları kullandığını ifade eden Aydın, "Gezginci arıcılarımız buralarda sezonu tamamlayacaklar. Daha sonra ekim ayı itibarıyla da memleketlerine geri dönecekler." diye konuştu.

Arıcıların haziran ayı ortalarına kadar göçlerini sürdüreceklerini kaydeden Aydın, "Temennimiz bütün arıcılarımızın kazasız ve sorunsuz bir şekilde geri dönmeleridir." dedi.

Aydın, Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarının gezginci arıcıları tedirgin ettiğini de vurguladı.

Ordu'nun Türkiye'nin bal üretiminde başkenti olduğunun altını çizen Aydın, "Bu 2015 yılı TÜİK rakamlarıyla da tescillemiştir. Dolayısıyla Ordu ülke arıcılığı adına son derece önemli bir il konumundadır." değerlendirmesinde bulundu.

Ordulu arıcılardan Hikmet Coşkun ise nisan ayında başladıkları hazırlıkların bitmek üzere olduğunu belirterek, "15 Mayıs'tan sonra Sivas'a, oradan da Erzurum'a gitmeyi planlıyorum. Bu sezonun bütün arıcılar adına bereketli geçmesini ümit ediyorum. Arıcılık bizim tek geçim kaynağımız." diye konuştu.

Salih Tepe de yaklaşık 30 yıldır arıcılık ile uğraştığını ve her yıl çeşitli yaylalara göç ederek bal ürettiklerini ifade ederek, "Bu sezon da Erzincan'a gitmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde göçümüz başlayacak. İnşallah 4-5 ay yaylada kalıp evimize döneceğiz." dedi.

İsmet Yanık da birçok arıcı gibi kendisinin de göç hazırlığını sürdürdüğünü söyleyerek, "Mayıs ayının 15'inden sonra Sivas'a bağlı Akıncılar ilçesine gideceğim. Burada arılarımın mevcudunu artıracağım. Ardından son durak Erzurum'a geçeceğim." ifadesini kullandı.

Göç öncesi kırık olan kovanlarını tamir ettiğini, arıların beslenmesi için mum ve şeker gibi ihtiyaçları karşıladığını anlatan Yanık, hazırlıkların oldukça hummalı geçtiğini ifade etti.

Ekim ayında bal hasadını gerçekleştirdikten sonra geri dönüşlerin başlayacağını anlatan Yanık, "Tek isteğimiz, bütün arıcıların sezonları çok iyi geçsin. Bu sezon, iyi bir hasat dönemi bekliyoruz. İnşallah yanılmayız." diye konuştu.