GİRESUN (AA) - SİNAN YILDIZ - EYÜP ELEVÜLÜ - Giresun'da silah üretimi yapan bir firma, kullacının el boyutuna göre ayarlanabilen üç farklı kabza aparatı ile yeni bir tabanca piyasaya sürüyor.

ABD ile Ortadoğu ve Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere 40 ülkeye tabanca ve tüfek ihraç eden firmanın piyasaya sürmeye hazırlandığı MS 28 isimli modeli, küçük, orta ve büyük ölçekteki el boyutlarına göre tasarlandı.

Firmanın fabrika müdürü Yusuf Nesil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıllık Ar-Ge çalışması neticesinde yeni bir silah ürettiklerini söyledi.

MS 28 ismini verdikleri silahın piyasaya çıkmaya hazır olduğunu anlatan Nesil, "Ocak ayında katılmış olduğumuz Shot Show 2015 Fuarında ilk lansmanını yaptık, dünya pazarına tanıttık" dedi.

Yarı otomatik silahın, özel ve sentetik bir malzemeden imal edildiğini, emniyet mandalının ise opsiyonel olduğunu ifade eden Nesil, üretilen tabancanın emsalinin bulunmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları neticesinde insanların ellerine göre bir modeli geliştirdik. Küçük, orta ve büyük boyutlarda üç farklı arka uzatma parçaları geliştirip silaha adapte edilecek hale getirdik. Silah ayrıca tetik emniyeti, iğne emniyet bloğu, horoz iğne kurulu göstergesi gibi çeşitli emniyet birimlerine sahip. Aynı zamanda çok ergonomik bir silah olup kullanıcının eline göre ayarlanabilen üç adet back strep (arka uzatma parçaları) ile gelmekte. Silahımızda uluslararası fener ve lazer takabilmek için yer bulunmakta."

Nesil, 650 ile 730 gram ağırlığındaki silahın sekiz farklı versiyonda piyasaya sunulacağını anlatarak, "Testlerde silahımızda tutukluluk ve hata yapma oranları 10 binde bir olarak tespit edilmiştir. Bu da dünya standartları olan 10 binde 8'in çok çok daha altında" ifadesini kullandı. 

Silahın 16 Şubat Pazartesi günü yurt içinde piyasaya sunulacağını belirten Nesil, ihracat yaptıkları 40 ülkeye ise sevkiyatların başladığını, gelen tepkilerin ise hep olumlu olduğunu dile getirdi.

- 3 faklı el boyutuna göre tasarlandı

Projenin başlangıcında her silah kullanıcısına hitap eden bir model yapma düşüncesi ile yola çıktıklarını vurgulayan Nesil, şunları söyledi:

"Aynı zamanda 'gerek kolluk kuvvetleri gerekse sivil kullanımda, yani her alanda kullanılabilecek bir silah dizayn edelim' istedik. Bu noktada da kimi insanın elleri veya vücut ölçütleri küçük kimi orta kimi de büyük. Özellikle Amerikalılar büyük ölçüdeki silahları kullanıyor. Neticesinde de insanların ellerine göre model geliştirdik. Arka uzatma parçaları özel malzemeden üretilmiş olup kullanıcının elini kavradığında daha yumuşak bir doku elde ediyor. Bu da daha rahat atışlar yapabilmeyi sağlamakta."

Yusuf Nesil, dünya çapında ses getirebilecek bir ürün ortaya çıkarabilmek için sabırla ve çok fazla mesai harcayarak bu silahı dizayn ettiklerini sözlerine ekledi.