KARABÜK (AA) - Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanteri ve İzleme İşi Çalıştayı, Karabük'te başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Karabük Öğretmen Evinde düzenlenen çalıştayda konuşan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Bilgili,  Türkiye'nin bir çok ilinde olduğu gibi Karabük'te de geçen yıl başlatılan projenin kısa sürede sona ereceğini söyledi. 

Proje kapsamında Karabük'ün bitki çeşitliliğinin belirlemesi konusunda çalışma yapıldığını belirten Bilgili, "Türkiye'yi bilim insanları 'küçük Asya' olarak nitelendirir. Ülkemiz bir kıta değildir. Buna rağmen iklim çeşitliliğinden dolayı kıta özelliği göstermektedir. Türkiye'de kayıtlı 12 binden fazla bitki türü mevcut. Bunların 3 bin 649'u endemik tür. Bazı bölgeler endemik açıdan zengin" diye konuştu.

Bilgili, Karabük'ün de içinde bulunduğu bölgede 300 kayıtlı endemik bitki türü olduğuna dikkati çekerek, "300 endemik bitki türünün 100'e yakını Karabük'te bulunuyor. Karabük ili arazisini 37 bölge olarak inceledik. İl sınırlarında 297 yeni tür keşfetmiş olduk. Bunların 18'i endemik bitki türü olarak kayıtlara geçti. Bu sayının artma ihtimali var. Elimizde daha teşhir etmediğimiz ve edemediğimiz türler" ifadesini kullandı.

- "Yeni olduğunu düşündüğümüz iki bitki türü tespit ettik" 

Karabük'ün bitki çeşitliği yönünden çok zengin olduğuna işaret eden Bilgili, "Bilim dünyası için yeni olduğunu düşündüğümüz iki bitki türü tespit ettik. Bu bitki türleri çöven ve dağ çayı. Kesin tanısı için laboratuvar çalışmaları gerekiyor" bilgisini paylaştı.

Akademisyen ve orman mühendislerinin katıldığı çalıştay, yarın Yenice ilçesindeki arazi eğitimiyle sona erecek.