RİZE (AA) - Rize'de yürüyerek evlerine ulaşmaya çalıştıkları yolun karla kaplı olması üzerine soğuktan etkilenen ve yakındaki bir eve sığınan aile için aralarında sağlıkçılar ve yol açma çalışması yürüten görevlilerin de bulunduğu "Rize Arama Kurtarma Ekibi" seferber oldu.

Alınan bilgiye göre Merkeze bağlı Lahana Mahallesi'nde yaşayan kalp hastası Demir Ali Kandemir (52), eşi Havva (45), kızları Ayşegül (22) ve Dilara Kandemir (18) ile erzak alışverişi için kent merkezine gitti.

Alışveriş sonrası eve dönmek üzere yola çıkan Kandemir ailesi, mahallelerine giden yolun buzlu olması nedeniyle Dağsu Mahallesi dolmuşuna bindi. Burada araçtan inerek evlerine çıkan dik yokuşu kullanmaya karar veren aile, 2 kilometrelik yolun karla kaplı olmasına rağmen geri dönmedi ve yürümeye devam etti.

Kar kalınlığının yer yer bir metreyi geçtiği yolda ancak 100 metre ilerleyebilen aile, cep telefonuyla ulaştıkları 112 ekiplerinden yardım istedi.

Soğuktan etkilenen Kandemir ailesi, yardım gelene kadar yakındaki Hasan Sırtlıoğlu'nun evine sığındı.

Rize Valiliği Kriz Merkezi yetkilileri, aileye ulaşmak için Rize Arama Kurtarma Ekibi'ni (RİKE) görevlendirdi. Yoğun kar dolayısıyla bölgeye araçla ulaşamayan ekipler, durumu merkeze bildirdi.

Ekipler, bir kilometrelik yolu yürüdükten sonra ailenin bulunduğu eve ulaştı. RİKE bünyesindeki Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli tarafından aileye sığındıkları evde ilk müdahale yapıldı.

Ailenin evine giden kapalı yolun açılması için de Rize Belediyesine bağlı ekipler, iş makinesiyle çalışma başlattı. Kandemir ailesinin fertleri, belediye ekiplerinin yaklaşık 8 saatlik çalışmasının ardından UMKE aracıyla evlerine ulaştırıldı.

Demir Ali Kandemir, kalp hastası olduğunu belirterek, "Dik yokuşu çıkmakta zorlandığım için dolmuşa binerek yokuştan aşağı yürümeye karar verdik ancak evimize gitmek için yürümek zorunda olduğumuz mevkiye geldiğimizde yolun kapalı olduğunu gördük" dedi.

Kapalı yolda ayak izi görünce yürümek istediklerini anlatan Kandemir, "10 metre ilerledikten sonra geri dönme şansımız dahi kalmadı. Bunun üzerine komşumuzun evine gitmek için harekete geçtik. Küçük kızımın ayağından ayakkabıları çıktı. Orada yardım gelmesini bekleseydik donarak ölürdük. Eşim canını dişine takarak yürüme yolunu vücuduyla açtı. Bu eve sığındık. Sağlık ekiplerimiz müdahale etti" diye konuştu.

Havva Kandemir de yolda aşırı kar olduğunu kaydederek, "Gücümüz bitti. Çocuklarımın ayağından ayakkabıları çıktı. Ne ileri gidebiliyorduk ne de geri dönebiliyorduk. Çok zor durumdaydık. Can havliyle bu eve sığındık" ifadesini kullandı.

Yolu bedeniyle açtığını dile getiren Kandemir, "Soğuktan dolayı çok üşümüştük. Donmak üzereydik. Ayaklarımız kara basmasın diye toprak bir alan aradık ama bulamadık. Büyük kızım yardım gelene kadar elektrik direğine çıkmak istedik. Küçük kızımı ayakkabıları ayağından çıkmış, yüzü, gözleri kızarmış şekilde görünce kendimi kaybettim. Kardan çıkmak için vücudumla yol açtım" şeklinde konuştu.