KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) tarafından çalışanların bilgi birikim ve yetkinliklerinin artırılması için gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri kapsamında "Endüstri 4.0" eğitim semineri düzenlendi.

KARDEMİR Eğitim Kültür Merkezi'nde yapılan seminerde konuşan ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy, endüstri tarihinde ilk kez batının, krallığını doğuya kaptırmaya başladığını anlattı.

İlk defa 2011 yılında Endüstri 4.0 kavramının konuşulmaya başlandığını belirten Ersoy, şöyle konuştu:

"2012 yılında Almanya bu konuya odaklanarak çalışmalara başladı. 2013 yılına gelindiğinde ise Almanya Endüstri 4.0 ile ilgili yol haritasını ortaya koydu. Çünkü Almanya dipten gelen dalgayı fark etti. Bu ülkenin tamamını etkileyebilecek bir durumdu. Türkiye olarak birinci sanayi devrimini birkaç yüzyıl, ikinci sanayi devrimini 150 yıl, üçüncü sanayi devrimini 30-40 yıl ıskalamış olabiliriz. Ama artık Endüstri 4.0'ı ıskalama şansımız yok."

Türkiye'de Endüstri 4.0 ile ilgili gerekli platformların kurulduğunu ve bu konudaki yol haritasının belirlendiğini anlatan Ersoy, "Geleceğin fabrikaları artık tamamen robotlarla donatılmış olacaktır. Bu fabrikaları tabletlerden yönetiyor olacağız. Kol gücünün yerini beyin gücü alacak." ifadelerini kullandı.

"Komşu ülkelerimizin içeresinde hiç birisinde bizdeki kadar köklü üniversiteler ve onların yetiştirdiği hocalar, işletmeciler, mühendisler yok. Bunların hiç birisinde batı ekonomisine tamamen entegre olmuş bir ekonomi yok." diyen Ersoy, şunları kaydetti:

"Bunların hiç birisinde Afrika'nın balta girmemiş ormanlarında iş peşinde koşan girişimciler yok. Avrasya bölgesinde geleceğin üretim gücü olmak gibi bir fırsat var karşımızda. Bunu yaparsa Endüstri 4.0 yapacak. Sizler 4.0'ı kullanarak ülkemizi gelişmekte olan ülkeler statüsünden alarak gelişmiş ülke statüsüne getirmek gibi çok büyük bir şansa sahipsiniz."

Seminer sonunda KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi Çağrı Güleç, Ersoy'a hediye takdim etti.