KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da 5 ilden 25 gönüllünün katılımıyla Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Temel Eğitim programı düzenlendi.

Kentin yanı sıra Çorum, Kırıkkale, Kırşehir ve Yozgat'tan ekibe yeni katılan sağlık çalışanlarına, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen temel modül eğitiminin ardından uygulama faaliyetleri icra edildi.

Bozkurt ilçesine bağlı Mamatlar köyü mesire alanına gelen UMKE gönüllülerine birim sorumluları tarafından arazide hayatı sürdürme, dağcılık ve afet durumunda telsiz haberleşmesi konularında eğitim verildi.

Kastamonu UMKE sorumlusu paramedik Oğuzhan Bozoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UMKE'nin, Sağlık Bakanlığına bağlı gönüllü bir kuruluş olarak 21 bölgede faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

Teorik eğitimlerini tamamlayan UMKE gönüllülerine uygulamalı bilgiler aktarıldığını anlatan Bozoğlu, şunları söyledi:

"2017 yılı UMKE Bölge Temel Eğitimi, Kastamonu'nun ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Toplam 5 günlük bir eğitimden oluşan programda aramıza yeni katılan gönüllülere teorik bilgiler aktarıldı. Şu an eğitimlerin 4. gününde arazide hayatı idame ettirme, dağcılıkta kullanılan ekipmanlar ve telsiz haberleşmesi konularında bilgiler aktardık. Her ekip için araziye notlar yerleştirdik. Arkadaşlarımız yön bulma teknikleriyle o mesajların yazılı olduğu notları bulup uluslar arası telsiz alfabesine göre kodladılar. Bu sayede kriz anında sağlıklı haberleşmeyi öğrendiler."

Bozoğlu, eğitimlerin son gününde deprem tatbikatı yapacaklarını belirterek, senaryo gereği enkaz alandaki yaralılara ulaşarak sağlık merkezlerine sevk edeceklerini kaydetti.

Eğitimlere katılan Yozgat UMKE sorumlusu sağlık memuru Baki Ünlüsoy da 1999 yılındaki Marmara ve Van depremini yaşadığını aktararak, UMKE'nin önemine işaret etti.

Afetlere hazırlık konusunda UMKE'ye büyük görevler düştüğünü dile getiren Ünlüsoy, "Sağlık Bakanlığımızın üzerinde önemle durduğu UMKE, afetlerde medikal müdahale açısından büyük önem taşıyan bir birim. Bizzat depremi yaşamış ve müdahale etmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu tip eğitim faaliyetleri donanımlı birer sağlık görevlileri yetişmesi açısından önemli." ifadelerini kullandı.

Temel eğitim programlarını tamamlayan sağlık çalışanlarının bulundukları illerde UMKE gönüllüsü olarak görev alacağı bildirildi.