KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonulu çiftçiler, hayvanlarının kışlık yiyeceklerini hazırlamak için ramazan ayında sıcak havaya aldırış etmeden tarlalarda hasat yapıyor.

Ramazan ayına denk gelen yulaf ve fiğ hasadını yaparken oruçlarını da aksatmayan çiftçiler, 35 dereceyi bulan sıcakta gün boyu tarlada çalışıyor.

Çiftçilikle uğraşan Kenan Simsar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanlarının kışlık yiyecekleri karşılamak için tarlalarda çalışmaya mecbur olduklarını söyledi.

Sıcaklığın etkili olmasıyla işlerinin daha da zorlaştığını dile getiren Simsar, "Çok sıcak olsa da bu bizim ekmek paramız. Çiftçilerin olmazsa olmazı tarla ve hayvanlardır. Ramazan ayı da Müslüman'ın en güzel ayı. Elimizden geldiği kadarıyla ikisini bir arada götürüyoruz. Hem ibadetimizi hem hasadımızı aynı anda yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kastamonu'da nisan ve mayıs aylarında etkili olan yağışların verimi artırdığını belirten Simsar, bu nedenle tarlada zevkle çalıştıklarını anlattı.

Her işin bir zorluğu bulunduğuna dikkati çeken Simsar, "Tarlada oruçlu olarak çalışmak çok zor ama bu yıl verim güzel olduğu için çalışırken mutlu oluyoruz. İşimiz zor olsa da buna katlanıyoruz." dedi.

Simsar, ramazan ayının insanlara sabırlı olmayı da öğrettiğine işaret ederek, diğer aylarda bu şekilde bir açlık ve susuzluğa katlanmanın mümkün olamayacağını kaydetti.

- "Biraz zorlanıyoruz ama Allah'ın izniyle üstesinden geliyoruz"

Çiftçilerden Hasan Kahya ise ibadetlerini yerine getirirken aynı zamanda çalışmak zorunda olduklarını söyledi. En çok yetiştirdikleri ürünün yulaf olduğunu, hasat döneminin de ramazana denk gelmesi nedeniyle işlerinde zorluk çektiklerini dile getiren Kahya, "Son birkaç yıldır bu şekilde oluyor. Yapacak bir şey yok. Çalışmak, orucumuzu da tutmak zorundayız." diye konuştu.

Çiftçi Ahmet Karaoğlu da yulaf balyalarını traktör yardımıyla tarladan depolara götürdüklerini, orada da tek tek istif ettiklerini söyledi.

Sıcakta oruçlu çalışmanın zor olduğunu vurgulayan Karaoğlu, "Bu mahsulün hepsini tarladan oruçlu olarak getiriyoruz. Biraz zorlanıyoruz ama Allah'ın izniyle bunun da üstesinden geliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.