SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kavak Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) Çanakkale şehitleri abidesi oluşturuldu.

Üç boyutlu olarak yapılan abidede Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale cephesinde savaşı izleyişi, Seyit Onbaşı'nın 215 kilogramlık top mermisini taşıması, Türk askerinin yaralı Anzak askerini taşıması, 57. Piyade Alayı'nın fotoğrafı, Çanakkale'de şehit olanların fotoğraf ve künyeleri yer alıyor.

Kavak MYO Müdürü Prof. Dr. Necati Menek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşı'nın Türk milletinin dünyaya karşı verdiği en önemli savaş olduğunu söyledi.

Abideyi herkesin görebilmesi amacıyla yüksekokulun girişine yaptıklarını anlatan Menek, abidede yazılı şehit isimlerinin öğrenciler tarafından askerlik şubelerinden ve gazete kupürlerinden temin edildiğini kaydetti.

Çanakkale Savaşı'nın Türk insanının en zor şartlarda bile neleri başarabileceğinin dünyaya gösterilmesinin en önemli kanıtı olduğuna işaret eden Menek, "Her Türk vatandaşının ülkemizin kuruluşu ve kurtuluşu için mücadele edenlerin neleri yaşadıklarını her an hatırlanması ve yaşatması gerekmektedir. O dönemde Anadolu'da birçok okulun mezun vermemesi, bağımsızlık ve özgürlüğümüz için verilen mücadelenin tüm toplum tarafından her türlü özveri ve takdirin üzerinde olduğunun nişanesidir." dedi.

Menek, Çanakkale ruhunun gençlere ve gelecek nesillere aktarılması, her an taze tutulması amacıyla abideyi yaptıklarını kaydetti.