BOLU (AA) - Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bir mahallenin sakinleri, kopan kaya parçalarının evlerinin üzerine gelmemesi için dağın yamacına kalaslarla barikat kurarak, kendi imkanlarıyla önlem aldı.

Alınan bilgiye göre, Mudurnu'nun Seyrancık Mahallesi'nde etkili olan yağışların ardından dağın yamaçlarından kopan kaya parçaları, evlerin üst kısmına kadar geldi.

Kayaların evlerine zarar vermemesi ve can kaybını önlemek için mahalle sakinleri de dağın yamacına kalaslarla yaptıkları barikatlarla kayaların gelmesini önlemeye çalışıyor.

Evlerine kayanın düşmemesi için dağın yamacına kalas yerleştiren Serkan Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her an ölümle burun buruna yaşadıklarını belirterek, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

İki katlı evinin tehlike altında olduğunu anlatan Yaman, "Bolu Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün mahallemizde inceleme yapmasını ve gerekli önlemlerin alınması konusunda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Aksi takdirde mahallemizde onlarca ailenin yaşadığı evler kayaların düşmesine maruz kalacak. Önlemler alınmazsa yağışların artmasıyla birlikte can ve mal kayıpları olacak" diye konuştu.

Yaman, kayaları kalaslarla durdurmaya çalıştıklarını, birkaç gün önce dağın yamacından kopan kayaların evin yakınına kadar geldiğini ifade etti.

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl ise mahallenin içerisinde bulunduğu durumu Bolu Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bildirdiklerini ifade ederek, "Müdürlük burada inceleme yaptı. Burada yapılması gereken çalışma için bir ihale düzenledi. Düzenlenen ihaleye katılan olmadığı için iptal edildi" dedi.

Mahallede tehlikenin sürdüğünü anlatan İnegöl, "Yağmur başladı. Toprağın yumuşamasıyla birlikte kayalar yerlerinden oynamaya başladı. Bir an önce buraya müdahale edilmesi gerek. Bizim belediye olarak oraya yapabileceğimiz çok şey yok. Mahallede büyük bir risk var" diye konuştu.

Bolu Afet ve Acil Durum Müdürü Hasan Erdoğan da ilçenin bu bölgesinde 1969 yılından bu yana muhtelif tarihlerde kaya düşmesi sonucu birçok kez önlem alınmasıyla ilgili etüt çalışmaları gerçekleştirildiğini söyledi.

Bölgeyle ilgili 32 yıl önce Afete Maruz Bölge kararı alındığını anlatan Erdoğan, "Kaygana Mahallesi Beşkavak mevkisi afetten etkilenen vatandaşlar için yerleşim yeri olarak gösterilmiştir. Vatandaşların bir kısmı naklini gerçekleştirirken bir kısmı ayrılmayarak burada yaşamaya devam etmek istemişlerdir" dedi.