SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, kayalık ve mendirek ile dolgu alanlarına yakın yerlerde yüzülmemesi uyarısında bulundu.

Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatili nedeniyle havaların sıcak olmasını fırsat bilen tatilcilerin sıkça denize girdiğine işaret etti.

Karadeniz'de boğulma vakalarında ciddi artış görüldüğüne dikkati çeken Uzun, dalga sıklığına bağlı oluşan rip akıntısı, kum göçmesi ve dışarıdan gelen ziyaretçilerin yüzme eğitimi eksikliği başta olmak üzere çeşitli sebeplerle boğulma olayları yaşandığını söyledi.

Özellikle kayalık ve mendirek ile dolgu alanlarına yakın yerlerde yüzülmemesi gerektiğini vurgulayan Uzun, vatandaşların güvenli ve can kurtaranların görev yaptığı yerlerde denize girmesini tavsiye etti.

Uzun, "Boğulma olayları hava sıcaklıklarının artması ve bayram tatilinde olan insanların serinlemek için denize girmesi sonucu arttı. Boğulma vakalarının önüne geçmek için güvenli yerlerden denize girilmesi gerekiyor. Mutlaka can kurtaranların görev yaptığı yerlerde ve denizdeki emniyet şeritleri geçilmeden denize girilmeli." dedi.

Uzun, akıntıya kapılması durumunda ise panik yapmadan yanlara yüzülmesi önerisinde bulundu.