BAYBURT (AA) - Bayburt Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürlüğü, "Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele" kapsamında Bayburt'ta bulunan resmi kurum ve ilgili sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirdi.

SGK İl Müdürü Ali İhsan Nuhoğlu, programda yaptığı konuşmada, kayıt dışı istihdamın azaltılması gerektiğini belirterek, "Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dahil olmak zorundadır." dedi.

Çalışmaya başlayan herkesin kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dahil olması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu şunları söyledi:

"Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme hakkına ve yerine getirilmediği takdirde de yasal yollara başvurma hakkına sahiptir. İşverenler açısından da; gerek kendisini gerek yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır. Sosyal güvenliğin bu derece önemli ve öncelikli olmasına rağmen, maalesef vatandaşlarımızın bir kısmının sosyal güvencesi bulunmamaktadır.

Bazı vatandaşların bu şekilde sosyal güvenlik şemsiyesi koruması dışında olmalarının nedeni ise kayıt dışı istihdam olgusudur. İşveren açısından haksız rekabet, çalışanlar açısından hakkının gasp edilmesine neden olan kayıt dışılık, sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenliği de sekteye uğratmaktadır."

Nuhoğlu, kayıt dışı istihdamla mücadelede yürüttükleri çalışmaları aktararak, "Kayıt dışı istihdamla mücadele noktasında en çok önem verdiğimiz çalışmalardan biri de bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarıdır. Bu kapsamda afişlerin sergilenmesi, bilgilendirici broşürlerin dağıtılması ve reklam filmlerinin oynatılması, bilgilendirici toplantı seminerlerin gerçekleştirilmesi gibi faaliyetler rutin olarak yürüttüğümüz işlerdendir." diye konuştu.

Kayıt dışı istihdamın Türkiye olarak herkesin sorunu olduğunu ve sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğini kaydeden Nuhoğlu, şunları söyledi:

"Bugün Türkiye'de iki kişi bir emekliyi finanse etmektedir. Bu da çalışan ve işveren üzerindeki yükleri git gide artırmaktadır. Kayıtlı çalışan sayısının artırılması sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak, aynı zamanda güvencesiz yaşayan birçok insanın geleceğe güvenle bakmasını sağlayacaktır.

Bu sorunla tek başına Sosyal Güvenlik Kurumunun mücadelesi yeterli değil, diğer kurumların, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere ilgili tüm kesimlerin desteği büyük önem arz etmektedir."