KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Çin devlet demir yolu şirketi CRRC Zhuzhou Locomotive arasında iş birliği protokolü imzalandı.

KBÜ'den yapılan yazılı açıklamada, firmanın Ankara'daki fabrikasında KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ile şirket adına Başkan Yardımcısı Suo Jianguo tarafından imzalanan protokolün, Türkiye'deki raylı sistemlerin yerlileştirilmesine katkı sağlayacağı, KBÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü öğrencilerine hem staj hem de iş kapısı olacağı ifade edildi.

Protokol kapsamında KBÜ'nün, CRRC Türkiye Raylı Sistemler Teknoloji Ortak Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin kurulmasına destek vereceği aktarılan açıklamada, bu merkezle KBÜ'nün, Türkiye'de bulunan raylı sistemler sektörünün yerlileştirilmesi için tasarım ve üretim desteği sağlayacağı kaydedildi.

CRRC firmasının personelinin de KBÜ'de yüksek lisans ve doktora yapabileceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İş birliği protokolü kapsamında iki taraf arasında özellikle raylı ulaşım sistemleri alanında kullanılan akıllı teknolojiler, hafif teknoloji, enerji depolama, geri dönüşüm teknolojisi, modüler tasarım-üretim, tekerlek-ray ilişkisi ve performans testi gibi gelecek nesil taşıma sitemlerine yönelik pek çok konuda ortak çalışmalar yürütülecek."