Bursa’da, sahibinin sokağa atmaktansa yaşadığı şehri terk ettiği Maviş’in evden tahliye edilmesi yönündeki mahkeme kararına Yargıtay’dan bozma geldi.
Yüksek mahkeme, böyle bir kararın asliye hukuk mahkemesi tarafından verilmesi gerektiğini ifade ederek Maviş’in tahliye kararını usulden bozdu. Kedisi için yerinden yurdundan olan hemşire Ayşegül Yetiş, “Dili olmayan kedimin hakları için mücadele etmeye devam edeceğim” dedi. Davalı Avukatı Nilay Parlar Ateş ise, “Kararın Türkiye için emsal teşkil etmesi için çalışacağız” diye konuştu.
Edinilen bilgiye göre, geçen yıl, Hamitler TOKİ’de oturan 34 yaşındaki Ayşegül Yetiş, site yönetimi ile evinde ve site içinde beslediği kediler yüzünden mahkemelik oldu. Açılan dava üzerine evde keşif yapan Bursa 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Toplu Yapı Temsilciler Kurulu izin vermediği müddetçe müstakil veya ortak yerlerde ticari maksatla dahi olsa kedi, köpek ve kümes hayvanları beslenemez" şeklindeki hükmü esas alarak, davalı Yetiş’in evde ve site içinde kedi beslemesinden men edilmesine karar verdi. 10 yıldır birlikte yaşadığı kedisini sokağa atmaktansa işini, hatta yaşadığı şehri terk eden hemşire Yetiş, yeni aldığı evini satarak, tayinini istediği Antalya’ya yerleşti.
Gözyaşları içinde yaşadığı şehri terk eden Yetiş, Avukatı Nilay Parlar Ateş aracılığıyla kararı temyiz etti. Yargıtay, sulh hukuk mahkemelerinin evden tahliye yönünde karar vermesinin söz konusu olmadığını, bu alanda yetkili mahkemenin asliye hukuk mahkemeleri olduğunu ifade ederek, kararı usulden bozdu.

“ADALET YERİNİ BULACAK”
Bozma kararının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Yetiş, “Adalet yerini bulacak. Kedimin ne günahı vardı? Hiçbir gürültüsü ve kimseye rahatsızlık verdiği yoktu. Onun da bir can taşıdığı gözardı edildi. Tahliye kararı bizi çok üzmüştü. Yerimizden, yurdumuzdan olduk. Düzenimizi değiştirmek zorunda kaldık. Yüksek mahkemenin bu kararı olması gereken bir durumdu. Yeniden yapılan yargılamada davayı kazanacağımıza inanıyorum. Adalet yerini bulacaktır. Kedimin dili olmasa da, ben onun hakları için mücadele etmeye devam edeceğim” dedi.

“EMSAL BİR KARAR İÇİN MÜCADELE VERECEĞİZ”
Müvekkilinin evinde beslediği kedisinin tahliyesine karar verildiğini hatırlatan Av. Nilay Parlar Ateş ise, "Kararı temyiz ettik. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını usulden bozdu. Bundan sonra yargılama sulh hukuk mahkemesinde değil asli hukuk mahkemesinde yapılacak. Bu da bizim açımızdan en azından bir avantaj olarak görülüyor. Çünkü sulh hukuk mahkemesinde yargılama bitmişti. Şimdi yeniden başlayacağı için tahliye hususunda emsal bir karar çıkarmayı düşünüyoruz. Buna ilişkin elimizden geleni yapacağız. Emsal kararlar kedi için olmasa bile köpekler için var. Bu bizim için yine büyük bir avantaj. Köpek ve kedilerin aralarında farklar vardır. Köpekler koku açısından rahatsızlık verebilir ve havlamaları çevreyi rahatsız edebilir. Onların dahi tahliye edilmemesi yönünde emsal kararlar var. Kedi neden tahliye edilsin? Biz hukuk savaşımızı bunun için vereceğiz” şeklinde konuştu.
(İHA)